Ce trebuie să montezi în spatele caloriferelor pentru ca centrală termică să fie mai eficientă iarna. Aşa vei păstra căldura în casă
Temperaturile continuă să scadă, iar facturile la gaz continuă să crească, așa că este indicat sa ai o centrală termică cât mai eficientă iarna. Există câteva trucuri care te vor ajuta să păstrezi căldura în casă mult mai ușor și pe care trebuie să le încerci.
Cum poți păstra căldura mai ușor în casă
O centrală termică foarte bună te va ajuta să treci mult mai ușor peste temperaturile scăzute din timpul iernii. Cu cât centrala este mai nouă și mai bine îngrijită, cu atât vei avea mai puțin probleme iarna aceasta și facturi mai mici.
Este foarte important să ai centrala și sistemul de încălzire în stare bună de funcționare. Cu toate acestea, există câteva lucruri care te vor ajuta considerabil, în afară de buna funcționare a centralei.
Experții în domeniu recomandă să montăm panouri reflectorizante pentru calorifere. Chiar dacă nu arată foarte bine, sunt o investiție foarte bună în această perioadă, deoarece vor reflecta căldura înapoi în casă. În caz contrar, căldura ar fi fost absorbită de pereți.
Cu ajutorul acestora vei păstra mult mai bine căldura în casă. Este bine de știut că aceste panouri nu sunt necesare dacă caloriferul este bine dimensionat, însă au un efect pozitiv indiferent de situație.
Sfaturi pentru a avea o centrală termică eficientă
Un lucru care ar trebui făcut mereu este revizia centralei. Specialiștii în domeniu spun că aceasta trebuie făcută în primăvară-vară. De cele mai multe ori, în timpul iernii, firmele de service pentru centrale termice sunt ocupate cu intervenții.
De asemenea, ai grijă cum reglezi temperatura la centrala termică. Iată care sunt temperaturile recomandate:
- temperatura la robinet, pentru circuitul de apă caldă menajeră, ar trebui să fie de maxim 49 de grade, pentru a evita opărire;
- temperatura pentru circuitul de încălzire la centrala convențională, adică cea fără condensație, ar trebuie să fie de 65 de grade;
- temperatura pentru circuitul de încălzire la centrala în condensație să fie mai mica de 55 de grade.
Totodată, folosește cât mai eficient termostatul pentru centrala termică. Pentru a face acest lucru, în primul rând, alege un termostat de cameră bun. Cea mai mică temperatură pe care o setezi nu ar trebui să fie sub 18 grade.
De aici poți crește temperatura cu câte grade vrei, pentru a fi comod. De asemenea, poți crește temperatura în casă pentru câteva minute, însă nu uita să o scazi la loc. Dacă ai un termostat programabil, vei scăpa de această grijă.