Ce trebuie să mănânci la micul dejun. Alimentele care nu trebuie să lipsească de la masă
Doar jumătate dintre români mănâncă micul dejun. Cei mai mulți susțin că lipsa timpului este principalul motiv pentru care sar peste cea mai importantă masă a zilei. Pe de altă parte, cu toții își fac timp de cafea. Consumată pe stomacul gol, aceasta ne poate afecta grav sănătatea, spun medicii. Așadar, prioritățile ar trebui rearanjate și micul dejun pus pe primul loc. Ideile le ai mai jos.
Micul dejun, mari beneficii. ”Grăsimile bune” – alimentele pe care trebuie să le mănânci la micul dejun
Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, ba chiar și în perioadele de dietă înțelepciunea populară îl păstrează în vedere: „Micul dejun mănâncă-l singur, împarte prânzul cu prietenii și dăruiește cina dușmanilor tăi”. Prima masă a zilei trebuie să existe în orice context, căci ne dă doza de energie necesară la primele ore.
Multe persoane nu îl servesc, iar cei care o fac îmbucă ceva pe repede-înainte. Pentru cei din urmă vine următorul sfat: alegeți alimentele bogate în fibre și proteine, carbohidrați care se transformă în energie.
Ca alternativă la alimentele dulci consumate dimineața, cum ar fi cereale, gogoși, clătite, sunt grăsimile nesaturate, numite și ”grăsimile bune”. Pe această listă se mai regăsesc și măslinele, uleiul de măsline, peștele gras, nucile și majoritatea alimentelor din familia nucilor. Acest tip de grăsimi pot scădea riscul de boli cardiovasculare, oferind organismului acizii esențiali grași pe care nu îi poate produce singur.
Copii cu greutate. Cea mai sănătoasă masă a zilei, ruinată de alegerile proaste
Peste jumătate dintre copiii români sar peste cea mai importantă masă a zilei și ajung la școală înfometați, arată statisticile oficiale. Din lipsă de timp sau din comoditate, mulți părinți înlocuiesc micul dejun cu pachețelul sau cu bani de buzunar. În consecință, în recreații, copiii dau buzna la chioșcul școlii, de unde își cumpără alimente care îngrașă și expun riscului de diabet. Din 2002, autoritățile au introdus în școli programul ”cornul și laptele”.
În timp ce mulți copiii se declară nemulțumiți de calitatea produselor, medicii avertizează însă că și această combinație îngrașă. Soluția ar fi introducerea cursurilor de nutriție în școli, după modelul altor țări europene, susțin medicii.
„Din punct de vedere nutrițional, laptele înseamnă un zahăr care se numește lactoză, iar acesta este combinat cu un alt zahăr, amidonul din acel corn alb, făina rafinată, fără vitamine, doar kilocalorii goale”, a explicat Anamaria Iulian, medic nutriționist.