Ce trebuie să mănânci înainte de Crăciun. Dieta perfectă pentru tine

de: Ștefan R. Apostol
29 11. 2020

Vine sezonul sărbătorilor de iarnă, și ca în fiecare an. mesele vor fi bogate în mâncăruri apetisante. Unele dintre ele pline de calorii, altele poate mai puțin. Cert este că dacă ești un fan al dietelor, înainte de sărbătorile de iarnă, nutriționiștii îți recomandă să ai grijă.

Abuzul de mâncare în sezonul sărbătorilor de iarnă

Sezonul sărbătorilor de iarnă este în principal despre mâncăruri bogate, sau excesive. Nutriționiștii spun că, în general, să aveți o dietă echilibrată în această perioadă, până la Anul Nou. Pentru a începe, nu aveți nevoie decât de câteva sfaturi inteligente de la profesioniști. Mai este nevoie și de un angajament de a vă respecta obiectivele nutriționale.

Unul din cei mai buni nutrițoniști români, Mihaela Bilic, recomandă o dietă personalizată pe fiecare în parte. În același timp, specialistul spune că nu este nevoie de cure impuse de slăbire. Sezonul sărbătorilor de iarnă este unul plin de provocări, când vine vorba de mâncare, și este bine să fim atenți la ce și cât mâncăm.

”Ani de zile am refuzat să dau sugestii despre ce trebuie să mănânci ca să slăbești, deși trebuie să recunosc că în materie de nutriție există „rețete” care funcționează la toată lumea, nu e nevoie de cine știe ce personalizare.

Haideți să fim sinceri, toată lumea slăbește dacă renunță la zahăr, fructe, făinoase – adică la carbohidrați. Însă dacă vrei o reală detașare de pofte și gândul la mâncare, dacă vrei schimbarea metabolismului și un regim care să dea cu adevărat un „restart” corpului tău, atunci eu cred că trebuie renunțat și la carne și la brânză.”, spune Bilic.

Specialistul spune că sunt multe metode a menține o dietă echilibrată dîn sezonul sărbătorilor de iarnă, important este să o personalizăm, în funcție de ce anume ne dorim. În cele ce urmează vă propunem câteva sfaturi pentru sărbătorile de iarnă, care vin cu mese pline de calorii.

Nu omiteți mesele sau să economisiți calorii

Acest lucru te face să fii exagerat de flămând când începe masa și poate provoca supraalimentarea”, spune Mihaela Bilic. Omiterea meselor și consumul excesiv atunci când mâncați este, de asemenea, dăunător pentru metabolism, care funcționează mai bine atunci când are o cantitate consistentă de alimente. Așa că, în sezonul sărbătorilor de iarnă, putem mnca ce vrem, dar cu măsură.

Mâncați atât cât simțiți nevoia în sezonul sărbătorilor de iarnă

Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă în sezonul sărbătorilor de iarnă să mâncăm exact atât cât simțim că este nevoie. În această perioadă a anului, este ușor să ne umplem farfuriile cu toate mâncărurile delicioase de sezon. Cu toate acestea, supraalimentarea vă poate face mai leneș și chiar să ducă la anumite complicații alimentare. ”Să mănânci cât poți nu înseamnă să-ți onorezi semnalele corpului.Dacă vă dați seama după 10 de minute că vă este încă foame, simte-te liber să mai iei o mușcătură.”, spune Mihaela Bilic.

Dieta în Postul Crăciunului

Pe principiul că am intrat în Postu Crăciunului, și în sezonul sărbătorilor de iarnă, Mihaela Bilic, propune celor care sunt interesați de dietă, un mod simplu, în afară de cele deja prezentate, pentru a mânca sănătos și, în același timp, să vă simțiți sătui.

”Tot vine Postul Crăciunului, așa că m-am răzgândit în legătură cu dietele și vă propun, o cură de slăbire care funcționează garantat și vă dă posibilitatea să fiți în formă maximă de Sărbători! Fiți pe fază, ocazie ca asta nu știu când o să se mai ivească.

  •  principiu – 2 mese/zi compuse din legume, produse lactate, ouă și pește/fructe de mare; totul gătit la abur, la cuptor, sau la grătar, cu maxim 1 lingură de ulei/zi
  • permise la liber- apă, ceai și cafea, limonadă îndulcite cu îndulcitori, băuturi răcoritoare cu îndulcitori (tip Zero/Max)
  • excepție – se pot folosi 1-2 linguri de parmezan/brânză rasă pe post de condiment, în loc de ulei
  • Dimineața – ceai sau cafea (pot fi cu lapte)
  • Prânz – 1 iaurt/brânză proaspătă/cottage cheese (perle de brânză) cu legume crude sau un castron de ciorbă de orice fel
  • Seara – pește de orice fel (inclusiv conservă) cu legume gătite/salată sau un castron de ciorbă de orice fel
  • La nevoie și în caz de foame se pot adăuga suplimentar la prânz 1-2 ouă fierte/omletă (ideal ar fi 3 luni), doar atunci se dă un „restart” cu adevărat întregului organism.

Și ca să terminăm într-un ton optimist, până inventez dieta cu bere. Vă spun că 1 dată/ săptămână e voie să vă faceți de cap cu un pahar de alcool (vinul e ideal). Carne în loc de pește și o porție de cartofi, cât să nu uitați gustul carbohidraților.”, a fost recomandarea Mihaelei Bilic.