Ce trebuie să le dai colindătorilor: bani sau covrigi și dulciuri? Iată ce spune tradiția
Magia Sărbătorilor de Iarnă ajunge prima și prima dată în casele oamenilor prin intermediul primilor vestitori, care anunță nașterea Mântuitorului IIsus Hristos.
Colinda și cântecele magice ne umple sufletul de bucurie în prajma Crăciunului, când colindătorii ne bat în număr mai mult sau mai puțin mare la ușă. Dar întrebarea este, ce să le oferim? Ce se mai păstrează din vechile tradiții românești și cu ce mai omenin în prezent colindătorii care se ivesc în pragul ușii.
De unde vine obiceiul colindelor?
Aceste tipuri de cântări au fost rostite pentru prima dată în lume de către îngerii care au vestit primii venirea celui care avea să fie Mântuitorul lumii.
„Primele colinde de Crăciun au fost rostite de îngerii care au vestit păstorilor din Betleem nașterea Mântuitorului. De aceea, colindatul începe în Ajunul Crăciunului. Colindele de Crăciun sunt un fel de învățătură populară despre Nașterea Domnului. Se cânta de Prunc, de Maică Să, de peștera, de iesle, de Stea, de magi. Se pot face apoi urări în preajma Anului Nou, cum ar fi Sorcova și Plugușorul. Există însă și colinde de Bobotează sau de Paști“, explică părintele Eugen Tănăsescu, preotul-blogger al publicației „Adevărul“.
Ce primesc colindătorii. Ce spune tradiția?
Acum că am primit vestea Nașterii Mântuitorului în casele noastre, mai rămâne întrebarea, cu ce îi omenim pe colindătorii? De regulă, în vremurile noastre sunt obișnuiți să primească de regulă bani. Însă, adevărații colindători primesc… de toate, spune preotul.
„Cu dragoste mai întâi și cu ce poate fiecare. Toată lumea se gândește la bani pentru că acesta este principalul defect al capitalismului: te face să cuantifici totul în bani. Adevărații colindători primesc, însă, de toate. Prin lumea satului se mai oferă colindătorilor produse alimentare: cârnați, vin, cozonaci, fructe. Cei mai tineri însă preferă banii, pentru că visează la tehnologie, care se procura cu bani“, amintește părintele Eugen Tănăsescu.