Ce trebuie să faci pentru a primi ulei gratuit de la supermarket. Mulţi români habar nu au de ofertă

de: Mariana Olteanu
08 08. 2023

Valul de scumpiri i-a determinat pe români să urmărească ofertele. Mai multe lanțuri de magazine oferă ulei proaspăt în schimbul celui vechi. Acest obicei nu numai că vă va reduce cheltuielile ci va proteja și natura.

Cât de periculos este uleiul pentru mediu?

Nu puține sunt cazurile în care românii aruncă uleiul la chiuvetă. Pe lângă faptul că poate polua, acesta îți poate crea și probleme. Țevile se pot strica, iar cu timpul vor apărea probleme la sistemul de epurare. Lista cu consecințele grave nu se încheie aici.

Uleiul poate ajunge în apă și în sol, unde râncezește și oprește regenerarea. Cu timpul, solul poate deveni nefertil. La baza acestor obiceiuri stă lipsa de informație.

„Nu se colectează mai deloc, sunt câțiva oameni pasionați de ecologie și aceia fac efortul personal, sunt un expert pentru copiii lor, pentru familie lor. Ar fi mult mai simplu dacă ar exista infrastructură de genul ăsta. România are potențial foarte mare de colectare a uleiului uzat, noi folosim foarte mult ulei în gospodărie, facem cartofi prăjiți”, a declarat Tea Vasilescu, reprezentant hartareciclarii.ro pentru Pro TV.

Te-ar putea interesa și: Cât costă o sticlă de ulei la Carrefour, după plafonarea prețurilor. Nu e eroare

De unde se poate colecta uleiul reciclat?

Din acest motiv, cea mai la îndemână soluție este aceea de a-l recicla. Pentru a-i determina pe români să recicleze, un ONG a realizat o hartă cu punctele de colectare a uleiului folosit. La momentul actual, există 127 de astfel de centre.

”Noi am încercat să punem pe harta reciclării toate informațiile, inclusiv despre cum se colectează unde poți să îl duci”.

Uleiul folosit ajunge la un alt centru, unde se face o pre-procesare. De acolo, acesta este transportat către un operator industrial, care îl transformă în biocombustibil. Însă, nu numai ONG-urile vin cu astfel de campanii ci și mai multe magazine și benzinării.

Te-ar putea interesa și: Oraşul din România în care nu se mai găseşte ulei pentru gătit. A dispărut complet din magazine

Ce este biocombustibilul?

”Din păcate, interesul e doar în zona privată și am văzut că de la an al an au apărut diverse servicii și alte lanțuri de retail au recurs la același mod de a colecta uleiul uzat, clientul poate să-l aducă la magazine și la schimb primește un ulei nou. De la an la an, cifrele aproape s-au dublat, dacă în primul an, atunci când am lansat campania, am avut în jur de 160.000 litri colectați de la populație, în 2021 avem deja vreo 260.000 l colectați până acum”.

Dintr-un litru de ulei se poate realiza 900 de ml de biocombustibil, un înlocuitor nepoluant al combustibilului fosil. Printre companiile de transport maritim care folosesc biocombustibilul se numără și Maersk.

Te-ar putea interesa și: Preţul colosal la care ar putea ajunge o sticlă cu ulei în toamnă. Puţini români îşi vor mai permite