Ce trebuie să faci la rădăcina viţei de vie toamna pentru roade din belşug anul viitor. Aşa procedează doar specialiştii

de: Corina Oprea
31 08. 2023

Începem deja să ne pregătim pentru iarnă, să strângem pentru sezonul rece legume, să facem conserve, dar nu trebuie să uităm nici de vița de vie. Înainte de sezonul rece trebuie să avem mare grijă de cultură și să o pregătim pentru temperaturile scăzute. Dacă urmăm aceste sfaturi de la specialiști, vom avea roade mari anul următor.

Ce să facem la rădăcina viței de vie

Se apropie sezonul rece și trebuie să ne pregătim pe deplin. Este important să avem grijă de grădina noastră, de plantele care vor trece cu greu de temperaturile scăzute, dar să nu uităm nici de vița de vei.

Specialiștii spun să fim foarte atenți cu această cultură, dacă vrem ca sezonul următor să culegem poame bune. Toamna aceasta trebuie să recurgi la anumite tehnici, care vor ajuta planta să se dezvolte cum trebuie.

Toamna aceasta, după intrarea în repaus vegetativ, trebuie să pregătim culturile de viță de vie pentru iarnă și sezonul următor. Începând din Septembrie, vom efectua o arătură adâncă, de aproximativ 18 cm, cu brazdele îndreptate spre rândurile de viță de vie. Această arătură parțială își propune să ofere o protecție deplină butucului de efectele înghețului (temperaturi sub -15°C).

În acest sezon, vom lua măsuri pentru a proteja butucul prin acoperirea acestuia cu pământ în formă de mușuroi (acoperind baza butucului) sau prin formarea unor dealuri de pământ (acoperind în totalitate elementele butucului, în cazul culturilor cu creștere joasă.

În aceeași perioadă, în spațiul dintre rânduri din plantații, vom proceda la o arătură profundă, cu adâncimea de 15-18 cm. Lucrarea de afânare profundă poate fi realizată fie mecanizat, prin folosirea plugului, fie manual, prin săpare cu cazmaua.

Cum pregătim vița de vie pentru iarnă

Pentru a ajuta vița de vie să treacă cu bine peste iarnă, este important să o hrănim corect în prealabil. Aplicarea de îngrășăminte bogate în potasiu în toamnă ajută la consolidarea rezistenței plantei la temperaturi scăzute.

O tăiere adecvată a viței înainte de iarnă este crucială pentru sănătatea sa pe termen lung. Eliminarea lăstarilor slabi și a celor afectați de boli contribuie la reducerea riscului de infecții și daune în timpul sezonului rece.

Pentru a proteja tulpina de viță de vie de temperaturile scăzute, poți să împachetezi butucii în pânze sau materiale izolante. Aceasta previne distrugerea lor din cauza înghețului.

După ce a trecut pericolul înghețului târziu, poți să acoperi mugurii cu paie sau frunze uscate pentru a-i proteja de temperaturile scăzute și fluctuațiile bruște de temperatură.

Pe parcursul iernii, continuă să monitorizezi starea viței de vie. Verifică periodic starea acestora și sănătatea plantei pentru a putea reacționa rapid la orice problemă care ar putea apărea.