Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei pentru a avea belşug în noul an. Doar aşa ţii ghinionul la distanţă
Astăzi suntem deja în Ajunul Bobotezei, iar mâine este o zi importantă pentru creștini, fiind Botezul Domnului în apele Iordanului, sau Boboteaza. Conform tradiției, mâine este ziua în care se deschid Cerurile, iar ziua de 6 ianuarie este ultima zi din cele 12 sărbători creștine importante, care încep odată cu 25 decembrie, Ziua Nașterii Domnului. Dar, conform obiceiurilor vechi, în această zi sunt anumite lucruri pe care trebuie să le faci. Așa că, hai să vedem ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei pentru a avea belşug în noul an. Bătrânii spun că doar aşa ţii ghinionul la distanţă.
Mâine este Boboteaza, una din cele mai importante sărbători creștine din 2023
Boboteaza, cunoscută și sub numele de Ziua celor Trei Regi, este sărbătorită în mod tradițional în a douăsprezecea zi după Crăciun, pe 6 ianuarie la creștinii ortodocși, iar la catolici este sărbătorită în duminica dintre 2 și 8 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie, sau Boboteaza, sărbătorește descoperirea lui Hristos ca Mântuitor al întregii lumi.
Această veste bună a fost făcută cunoscută prin venirea magilor pentru a-l vedea pe pruncul Iisus. Dumnezeu le-a revelat prin stea că pruncul Iisus este Dumnezeu venit să trăiască printre oameni. În mod tradițional, în calendarul liturgic, se sărbătorește pe 6 ianuarie.
Boboteaza a fost observată pentru prima dată în Egiptul din secolul al II-lea, atât ca zi a nașterii, cât și a botezului lui Iisus. Ziua de 25 decembrie nu a fost stabilită ca o sărbătoare separată a Nașterii până în jurul anului 336 d.Hr. și nu a fost niciodată celebrată în mod universal în această zi. Astăzi, 6 ianuarie și ajunul ei sunt zile de mare sărbătoare în unele culturi.
Vezi și: Ritualuri de Bobotează, 6 ianuarie. Ce trebuie să faci timp de 8 zile
Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei pentru a avea belşug în noul an
Astăzi, 5 ianuarie, ziua este cunoscută ca Ajunul Bobotezei, iar conform tradițiilor și obiceiurilor vechi, sunt anumite lucruri pe care le poți face, și altele care nu ar trebui făcute.
În unele culturi, în Ajunul Bobotezei, de exemplu, se trece la binecuvântarea casei. Se spune că, atunci când nu există o binecuvântare a caselor într-o parohie în Ajunul Bobotezei, un membru al familiei poate trece prin diferitele încăperi ale casei stropind apă sfințită, care poate fi obținută de la parohie. Deci nu este neapărată nevoie de venirea unu preot pentru a face asta.
În alte culturi, tot în Ajunul Bobotezei, se obișnuiește a se însemna ușile cu cretă, o practică veche de secole în întreaga lume. Se spune că, făcând așa, vine binecuvântarea Domnului asupra caselor și asupra tuturor celor care locuiesc, lucrează sau le vizitează.
Și pentru că tot vorbim despre ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei pentru a avea belşug în noul an, la țară, spun bătrânii, gospodinele pregătesc masa la fel ca pentru Crăciun, cu cel puțin 12 feluri de mâncare. Ba mai mult pun sub fața de masă fân, iar pe fiecare colț al mesei se așează câte un bulgăre de sare. Conform obiceiului, se spune că dacă faci așa atragi belșugul în gospodărie și familia îți este păzită de cele rele.
O altă tradiție, este ca înainte de a te apuca să mănânci în Ajunul Bobotezei, trebuie să fie neapărat în casă preotul Iordanului sau Chiralesa care va sfinții toate bucatele pregătite. Dacă nu se ține cont, mai spun bătrânii, nu ai parte de noroc, în schimb, având în vedere că Ajunul Bobotezei este considerată o zi de post, dacă faci așa, norocul va fi în casa ta tot anul.