Ce trebuie să faci dacă roșiile nu cresc mari și frumoase. Metoda din bătrâni cu rezultate vizibile
Un grădinar a dezvăluit un truc inedit, unii l-ar numi chiar bizar, dar care are rezultate spectaculoase. Află, din rândurile de mai jos, ce ar trebui să faci dacă roșiile din grădina ta nu cresc mari și frumoase.
Truc inedit pentru o recoltă bogată de roșii
În ultima perioadă, tot mai mulți dintre românii care locuiesc la casă decid să dedice un colț mai mic sau mai mare din curte cultivării legumelor, verdețurilor și plantelor aromatice.
Astfel, sunt siguri că pun pe masă pentru familie și musafiri produse proaspete, crescute natural, fără să fie tratate cu substanțe ce le grăbesc în mod artificial dezvoltarea. Dar pentru a obține o recoltă bogată și de bună calitate, trebuie să știm câteva trucuri la care apelează cu încredere legumicultorii cu experiență.
Ce trebuie să faci
Un specialist a dezvăluit o metodă inedită pe care o aplică atunci când observă că roșiile sale nu se dezvoltă așa cum ar trebui: pune la baza plantelor o țiglă. Acest truc pe care mulți l-ar considera bizar le stimulează, de fapt, creșterea.
Tot ce trebuie să faci este să pui câte o placă semirotundă la baza fiecărei plante, astfel încât partea rotunjită să fie îndreptată spre nord.
„Luați o țiglă semirotundă, apoi stabiliți unde este nordul. Orientați spatele plăcii pentru a fi orientat spre nord și așezați-o pe țărușul plantei, cu partea rotunjită îndreptată spre nord. Faceți același lucru cu toate plantele de roșii”, a explicat specialistul.
Te-ar putea interesa și: Cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei. Ce să presari în grădină ca să crească de două ori mai repede
De ce funcționează?
De ce funcționează acest truc? Pentru că, prin așezarea plăcii, se creează un microclimat. Planta va fi protejată de vânturile nordice și de ploile abundente ce ar putea să o deterioreze. În plus, interiorul (partea goală) menține căldura soarelui deoarece această porțiune este expusă Sud, Sud/Est, iar roșiile au nevoie de temperaturi ridicate pentru a se dezvolta. Cu alte cuvinte, funcționează ca o mini seră.
Trucul este eficient și în cazul vinetelor și ardeilor.
Există însă câteva detalii la care trebuie să fii atent. Placa nu se sprijină direct pe baza plantei, pentru că greutatea sa o poate deteriora, mai ales dacă este încă mică sau fragilă. Pune-o pe un țăruș.
Te-ar putea interesa și: Cele mai bune roșii cherry pe care să le plantezi în grădină. 20 de soiuri care vor face rod garantat