Ce trebuie să faci cu varza sau ţelina din grădină la final de august. Aşa vor creşte mari în timp record

de: Ștefan R. Apostol
11 08. 2023

Când vine vorba de grădinărit, majoritatea fermierilor știu ce au de făcut în această perioadă, mai ales dacă vorbim de culturile de varză sau țelină. Dar, ar fi cazul să știi și tu ce trebuie să faci cu varza sau ţelina din grădină la final de august. Citește mai departe și vezi ce spun experții!

Luna august este luna udării intensive

Deși unii cred că nu este așa, dar și în luna august sunt multe de făcut în grădină. Este timpul să începi să te gândești la pregătirea și întreținerea actualelor culturi, inclusiv dacă vporbim de varza sau țelina din grădină.

De asemenea, luna august este momentul perfect pentru o curățenie de iarnă, adică să tunzi gardurile vii, marginile și să tai o selecție de pomi fructiferi.

Vezi și: Ce se plantează în grădină la final de iulie. Aşa fac pieţarii care au legume proaspete până toamna târziu

Dar, cum noi azi vorbim de culturile de varză și țelină, este important să știi ce trebuie să faci cu varza sau ţelina din grădină la final de august.

Dacă ții cont de sfaturile grădinarilor experți, aşa vor creşte mari în timp record. Așadar, hai să vedem ce trebuie făcut.

Experții spun ce trebuie să faci cu varza sau ţelina din grădină la final de august

Dar, ne concentrăm pe varza și țelina din grădină. Așa că, ceea ce urmează este foarte important.

În această perioadă din an, varza sau ţelina din grădină la final de august trebuie udată intens.

De altfel se știe că varza sau ţelina sunt cele mai însetate legume, deci au nevoie de foarte multă apă, mai ales spre finalul acestei luni, când seceta este mult mai aprigă.

Vezi și: Cu ce să stropești legumele în august pentru a nu se strica la coacere. Trucul grădinarilor profesioniști

Cu alte cuvinte, vorbim de perioadele importante de udare. În acest sens, dacă în acest an îți păstrezi în mod activ apa în grădina de legume, trebuie să ții cont de faptul că anumite plante au anumite perioade în care este important să primească apă în mod constant.

Varza și țelina, cele mai setoase legume

Legumele care produc fructe, cum ar fi roșiile, ardeii, pepenele galben, vinetele, dovleacul și pepenele galben, vor avea nevoie de apă suficientă în timpul înfloririi și dezvoltării fructelor.

Napii, păstârnacul, morcovii, sfecla și cartofii dulci au nevoie de apă constantă în timp ce le cresc rădăcinile (sau bulbii), salata, varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles au nevoie de udare concentrată în timp ce frunzele sau căpățânile, de fapt, florile nedeschise, se dezvoltă.

Iar ridichile, sfecla, țelina, varza, prazul și muștarul preferă să aibă apă constantă pe tot parcursul ciclului lor de viață.

Semințe trebuie menținute umede până când germinează

În primul rând, cele mai multe semințe trebuie menținute umede până când germinează și apar micile răsaduri. De asemenea, transplanturile vor avea nevoie de udare frecventă în primele două săptămâni după ce au fost mutate în patul de grădină.

În afară de cazurile speciale de mai sus, adâncimea rădăcinilor plantei este cea care vă va da indicii despre nevoile de apă ale acesteia. Solul va juca, de asemenea, un rol important, la fel ca și mediul înconjurător,v remea.

Solurile bogate în humus sau compost vor avea o retenție a apei bună spre excelentă, astfel încât veți putea scăpa cu mai puțină apă, în timp ce solurile nisipoase vă vor pune mai des furtunul în mână.

Vezi și: Cum îți faci o gradină de legume acasă. 7 sfaturi de la fermierii României

Deoarece primii câțiva centimetri de sol se usucă rapid, legumele cu rădăcini superficiale, cum ar fi castraveții, spanacul, varza, țelina, porumbul, ceapa, prazul, morcovii, broccoli, ridichile și varza de Bruxelles vor avea nevoie de udare frecventă pe vreme caldă sau pe soluri sărace în humus sau compost.

Legumele cu o adâncime medie a rădăcinilor, cum ar fi vinetele, fasolea, napii, varza kale, salata, mazărea, mazărea, ardeii, cartofii, rutabagele și dovleceii de vară vor avea nevoie, desigur, de udare moderată.

În timp ce plantele cu rădăcini adânci, cum ar fi pepenele galben, dovleceii, păstârnacul, sparanghelul, roșiile, rubarba și cartofii dulci, pot ajunge mai jos și pot exploata rezervele de apă mai mici pentru a obține umiditate.