Ce trebuie să faci cu tija orhideelor care nu mai au flori. Secretul e știut doar de grădinarii profesioniști

de: Năstase Mirabela
02 09. 2023

Tu știi ce trebuie să faci cu tija orhideelor care nu mai au flori? Secretul știut doar de grădinarii profesioniști ți-l vom dezvălui și ție. Orhideele sunt printre cele mai populare flori, dar pentru a înflori și a se dezvolta armonios, trebuie să ai în vedere anumite aspecte.

Ce trebuie să faci cu tija orhideelor care nu mai au flori

Ce facem după ce s-au terminat florile, ce facem cu tija care a rămas? În această situație se poate vorbi de două aspecte: în cazul în care tija încă este verde și nu dă semne că se îngălbenește atunci ea se poate lăsa, deoarece este capabilă să reînflorească după 2-3 luni. Florile vor fi însă de un volum mai mic și nu atât de abundente.

Varianta a doua este aceea conform căreia poți tăia poți tăia tija de la al doilea nod, de jos în sus. Cei mai mulți specialiști recomandă a după perioada reînfloririi să fie tăiată tija, pentru că astfel planta va fi ajutată să se odihnească puțin și să se canalizeze asupra formării de rădăcini și de frunze noi.

Dacă lași tija florală fără să o tai, ea își va direcționa și își va strânge nutrienții, astfel încât ea să se canalizeze către o nouă înflorire, pe aceeași tijă, ceea ce există riscul să o epuizeze și să înceapă să piardă din frunze. De aceea, recomandarea specialiștilor este să tai tija florală imediat ce s-au trecut florile, de la al doilea nod, de jos în sus.

Pentru a tăia tija, ai nevoie de o foarfecă care trebuie sterilizată în prealabil, întrucât o tăietură poate infecta planta, dacă nu se utilizează un instrument sterilizat. Apoi, tija se îndepărtează și astfel se lasă planta să se concentreze pe o creștere vegetativă, de formare de noi frunze, de noi rădăcini, pentru ca după 5-6 luni maximum să susțină o nouă înflorire.

Despre orhidee

Denumirea științifică a orhideei este Orchidacea. Aceasta face parte din familia de plante monocotiledonate din clasa Liliopsida, ordinul Asparagales. Plantele acestea se găsesc pe toate continentele, excepție făcând Antarctica. Însă cele mai multe orhidee se găsesc la tropice. În țara noastră există două specii protejate de lege, și anume, Sângele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) și Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).

În întreaga lume există peste 20.000 de specii de orhidee. Ca și îngrijire, orhideele se dezvoltă datorită diferențelor de temperatură dintre zi și noapte. Plantele trebuie plasate într-un loc unde temperatura este mai rece noaptea decât ziua.