Ce trebuie să faci cu pilota de bumbac măcar o dată pe an. Multe gospodine nici nu se gândesc la aşa ceva

de: Sabina Anastasia
12 08. 2022

În doar câteva săptămâni, toamna își va face simțită prezența în gospodăriile și locuințele noastre. Odată cu sosirea acestui anotimp, gospodinele se ocupă de absolut toate detaliile pentru a pregăti cele necesare schimbărilor de temperatură. Spre deosebire de vară, toamna ne place să ne învelim cu plapume confortabile, care să ne ajute să avem parte de un somn liniștitor. Ce multe persoane nu iau în calcul este că plapuma depozitată pe perioada de vară în dulap trebuie curățată obligatoriu pentru a putea fi refolosită. Află ce trebuie să faci cu pilota de bumbac măcar o dată pe an.

Ce trebuie să faci cu pilota de bumbac

Pentru a păstra plapuma moale și rezistentă timp de multe sezoane reci, este nevoie să îi acorzi atenția necesară în ceea ce privește curățenia. Când vine ziua spălatului de rufe, gospodinele se pregătesc să curețe cearșaful, fețele de pernă și husa de plapumă. Uneori, însă, uită de pilota de bumbac, care trebuie spălată de asemenea.

Cum speli corect pilota de bumbac? Pentru că nu trebuie să fie îngrămădită în mașina de spălat, este recomandat să duceți pilota de bumbac la o spălătorie profesionistă. Acolo, aceasta poate să fie curățată corespunzător, fără a suferi deteriorări.

Deși nu trebuie să spălați pilota la fel de des ca și cearșafurile și fețele de pernă, este important să o includeți în rutina de spălare. O husă de plapumă protejează plapuma, dar este expusă la aceeași murdărie și bacterii ca și cearșafurile și fețele de pernă. Specialiștii din acest domeniu spun că pilota de bumbac trebuie spălată cel puțin o dată pe an. Însă nu mai mult de trei ori în aceeași perioadă de timp.

Cum speli corect plapuma, de fapt

Pentru a spălare corespunzător plapuma pe care o ai, trebuie să consulți, în primul rând, eticheta atașată articolului. Experții recomandă ca, în princiăiu, pilota să nu fie spălată la o temperatură egală sau mai mare cu 60 de grade, ci mai mică. Curățarea ar trebui să fie realizată la un ciclu delicat rece sau cald, în funcție de culoarea pilotei.

Se folosește doar detergent de rufe delicat și niciodată balsam de rufe la spălarea plapumei. Pentru a curăța întreaga suprafață a plapumei se va folosi un detergent lichid care să se dizolve foarte bine și să se clătească ușor. Trebuie mereu respectată doza indicată pe flaconul detergentului, potrivit acasa.ro.

Citește și: Temperatura la care mor bacteriile de pe așternuturile tale. Doar așa trebuie să le speli

După spălare, pilota trebuie lăsată în plin soare pentru a se usca corespunzător la lumina naturală. Verificați, înainte de a o pune la uscat, ca umplutura să fie distribuită uniform în totalitate.