Ce trebuie să faci cu măslinele din borcan înainte de a le consuma. Specialiştii, avertisment pentru români

de: Sabina Anastasia
19 09. 2023

Obișnuiești să consumi des măsline la borcan? Află în rândurile de mai jos ce semnal de alarmă au lansat specialiștii. Fructele plantei, în mod deosebit cele cumpărate la borcan, conțin foarte multă sare. Ce trebuie să faci cu ele înainte de a le pune în farfurie.

Cum identifici măslinele naturale

Puțini sunt cei suficient de norocoși să consume măsline direct dintr-o cultură întreținută de familie. În esență, măslinele de care ne bucurăm sunt murături. Indiferent dacă sunt înmuiate în ulei sau în saramură, ele devin cu adevărat comestibile doar după întărire.

Este dificil, mai ales dacă nu ai cultivat niciodată un măslin, să îți dai seama cum arată fructul natural și să reușești să faci diferența între cel potrivit și cel care nu este recomandat consumului, când îl cumperi din magazin. Reprezentanții Asociaţiei Pro Consumatori au explicat despre ce este vorba.

„Striviţi o măslină şi dacă observaţi că pulpa este consistentă, cărnoasă, acel sortiment conţine mai puţini aditivi. Dacă au fructul mic, lasă o urmă de culoare neagră pe degete, iar pulpa nu este la fel de cărnoasă, cel mai probabil au fost înnegrite artificial”, a transmis Asociația Pro Consumatori, explicând deosebirea dintre măslinele naturale și cele artificiale.

Mulți români sunt iubitori de măsline. Majoritatea le cumpără de la magazin sau din supermarket, direct în borcan. Ce nu se știe în general este că specialiștii nu recomandă consumarea lor astfel. Deși este mai ușor să iei măslinele din borcan și să le pui în farfurie, nu este cea mai sănătoasă tehnică.

Ce să faci înainte de a le mânca

Specialiștii recomandă ca, înainte de a consuma măsline, chiar dacă le-ai cumpărat direct în borcan de la magazin, să le clătești cu apă rece. În acest fel, vei elimina saramura care prezintă un aport ridicat de sare și care are efect, de asemenea, asupra aromei fructului plantei.

Organismul uman are nevoie și de sare pentru a funcționa corespunzător, însă un consum exagerat al acestui produs poate conduce la probleme medicale serioase. De aceea este indicat ca, înainte să cumperi măsline, să verifici eticheta produsului pentru a te asigura că nu conține prea multă sare.

Știm deja cu toții că un consum excesiv de sare poate cauza hipertensiune arterială, boli de inimă și nu numai. De zeci de ani, autoritățile din domeniul sănătății au fost ferme în recomandările de a reduce consumul de sodiu. Aportul zilnic optim de sodiu este de 1.500 mg, ceea ce înseamnă 3 lingurițe de sare.