Ce trebuie să faci cu fasolea boabe înainte să o pui în oală pentru a fierbe mai repede. Aşa mai fac doar bucătarii din restaurante

de: Ana Chivu
12 10. 2022

Românii adoră să consume fasole în diverse rețete. Gospodinele prepară cel mai des ciorbă de fasole, mâncare de fasole cu ceapă și morcov și fasole bătută. Indiferent de cum alegi să o gătești, ea trebuie fiartă foarte bine înainte de orice proces. Marii bucătari știu câteva trucuri utile pentru un astfel de aliment. Ce trebuie să facă doamnele cu fasolea înainte să o pună în oală ca să fiarbă mai rapid? Este foarte simplu!

Truc util pentru gospodine: cum să fierbi fasolea repede?

Cu siguranță multe gospodine au renunțat să mai gătească fasole din cauza faptului că se fierbe extrem de greu. Cele mai multe știu că apa ei trebuie schimbată de trei ori, iar în timpul procesului este nevoie de atenție pentru a nu da în fiert. Românii și-au schimbat obiceiurile alimentare după venirea sezonului rece, iar acum cei mai mulți consumă mâncăruri mai grele și cu multe sosuri.

În cartea de bucate își face loc și fasolea, care se gătește sub formă de icre, ciorbă sau mâncărică. Marii bucătari știu cum să o facă fără mari bătăi de cap. Toate doamnele trebuie să știe secretul care o va face să fiarbă mai repede. Mai exact, fasolea uscată boabe trebuie ținută la înmuiat în apă rece cu 4 sau chiar 8 ore înainte de a fi pusă la fiert. Coaja ei o să devină în timpul acesta mai moale, iar interiorul se va face mult mai rapid.

De asemenea, este nevoie să adaugi în apă o jumătate de linguriță de bicarbonat și un strop de sare în prima apă, înainte să pui oala pe aparatul de gătit. După ce a stat la înmuiat, fasolea trebuie clătită sub un jet de apă rece de cel puțin trei ori, timp în care vei vedea că multe coji vor începe să pice. Mai mult decât atât, cu cât se înmoaie mai bine, cu atât va fi mai ușor de digerat.

Rețetă simplă pentru ciorbă de fasole

Ingrediente:

-400 g fasole boabe
-2 cârnați afumați sau 2-300 g
-1-2 morcovi-cam 250 g
-1 ardei gras mare
-3 linguri ulei
-2 cepe-cam 300 g
-1 lingură de bulion pastă de roșii și ardei
-200 ml suc de roșii
-1 linguriță sare
-1 vârf de cuțit piper
-cimbru un vârf de linguriță (optional)
-pătrunjel și mărar verde, câte jumătate de legătură
Se acrește cu: oțet, zeamă de varză, borș, corcodușe

Mod de preparare: trage la tigaie legumele alături de cârnații afumați, ulterior adaugă sarea și sucul de roșii făcut în casă sau cumpărat. Pune fasolea după ce a fiert în trei ape, iar abia spre final adaugă zeama de varză sau borșul. Se servește cu pătrunjel proaspăt și pâine de casă.