Ce trebuie să faci cu doliul de la ușă. Tradiții pe care puțini români le cunosc

de: Andreea Vînătoru
15 09. 2022

Puțini sunt cei care știu tradițiile și obiceiurile pentru persoanele care trec în neființă. De obicei, doliul se poartă timp de 40 de zile de la înmormântare. Mai mult de atât, timp de un an, membrii familiei ar trebui să se abțină de la petreceri și dans. Însă cei mai mulți sunt curioși să afle ce trebuie să faci cu doliul de la ușă.

Ce trebuie să faci cu doliul de la ușă

Moartea este un moment firesc din viața omului, dar de multe ori survine în mod neașteptat. Din senin, cele mai dragi persoane din viața ta dispar și lasă în urmă doar amintiri.

Încă din cele mai vechi timpuri, doliul este cea mai întâlnită metodă prin care îți poți exprima regretul și tristețea în ceea ce privește pierderea unor persoane. Totodată, doliul este și un mod de a-i permite celui care a suferit pierderea să proceseze toate sentimentele negative provocate de deces.

Perioada de doliu se ține în funcție de mai mulți factori, iar principalele repere sunt dictate de tradiții și obiceiuri. Conform bisericii ortodoxe, doliul se ține un an pentru soți, copii, părinți și frați și 40 de zile pentru familia mai îndepărtată și pentru prieteni. Cea mai aplicată variantă la noi este cea de 40 de zile.

Ce trebuie să faci cu doliul de la ușă

Obiceiuri pe care trebuie să le respecți după un deces

De asemenea, există mai multe obiceiuri prin care se respectă memoria răposatului. Iată care sunt acestea:

  • privarea de evenimente cu dans și muzică (petreceri, nunți, botezuri, etc.);
  • purtarea hainelor negre sau închise la culoare (eticheta vestimentară de la înmormântare se păstrează pe toată durata doliului);
    evitarea bărbieritului la bărbați pe toată perioada doliului;
  • evitarea consumului de alcool;
  • evitarea televizorului cel puțin trei zile cât ține privegherea;
  • rugăciune și generozitate;
  • timp oportun pentru a trăi în liniște și decență maximă.

În vremurile noastre există și alte tradiții care trebuie respectate după ce persoana trece în neființă. De exemplu, ce trebuie să faci cu doliul de la ușă. Mulți au fost curioși să afle detalii despre pânza neagră ce este pusă adesea la ușa unei case.

Ce trebuie să faci cu doliul de la ușă după 40 de zile

De regulă, această pânză se agață la ușa locuinței în perioada dinainte de înmormântare, adică minimum trei zile. Imediat după ce mortul este îngropat, mulți păstrează doliul la ușă timp de 40 de zile.

Se spune că în această perioadă, sufletul mortului se ridică la cer. Tradiția presupune ca pe pânza neagră de deasupra ușii să fie inscripționate numele decedatului, data nașterii și cea a decesului. Dacă au trecut cele 40 de zile, doliul din casă se poate da jos. Biserica ortodoxă spune că ar fi bine ca acesta să fie îngropat, însă nu este greșit nici dacă îl păstrăm sau aruncăm la gunoi.

Cum se acceptă moartea unei persoane dragi

„Dacă ar fi fost așa…?”Astfel de declarații sunt construite pe baza regretelor legate de ceea ce ai făcut. Sau chiar de ceea ce nu ai făcut înainte ca persoana dragă să moară. Mulți dintre noi cred că această etapă (și altele) pot dura săptămâni sau luni. Adevărul e că ele pot dura doar câteva minute sau ore, omul trecând astfel de la una la alta.

Depresia sau tristețea acută este momentul în care pierderea suferită începe să ne afecteze în cel mai profund mod posibil viața. Depresia reprezintă transpunerea următorului gând: „persoana iubită a plecat și nu se va mai întoarce”.

Pentru a face față depresiei, puteți apela la sprijin din partea familiei sau a prietenilor. Deși acest tip de depresie nu este absolut întotdeauna tratat clinic, este indicat să apelați la ajutorul unui specialist dacă simțiți că nu puteți face față situației.

Acceptarea morții, ultima etapă a doliului, nu înseamnă că sunteți de acord cu cele întâmplate. Acceptarea nu este nici sfârșitul durerii. Înseamnă doar că acceptăm noua realitate. Înseamnă că atunci când vrem să vorbim cu persoana stinsă din viață, acceptăm că, de fapt, nu o mai putem apela.