Ce trebuie să faci cu ceapa și orezul înainte de a le adăuga în sarmale. Vor ieși mult mai fragede și pufoase

de: Sabina Anastasia
15 02. 2023

Chiar dacă perioada sărbătorilor a trecut, sarmalele rămân în topul mâncărurilor favorite ale românilor. Gospodinele nu se dau în lături să prepare acest fel de mâncare chiar și în viața de zi cu zi. Playtech Știri îți arată cum să gătești cele mai gustoase preparate. Ce trebuie să faci cu ceapa și orezul înainte de a le adăuga în sarmale.

Ce trebuie să faci cu ceapa și orezul înainte de a le adăuga în sarmale

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor. O dată la câteva luni cel puțin, gospodinele obișnuiesc să prepare acest fel de mâncare savuros, în funcție de preferințele pe care le au. Majoritatea bucătăreselor preferă să gătească mâncarea pe baza rețetei tradiționale. Nu este dificil să prepari sarmale, trebuie doar să fii atent la câteva detalii.

Playtech Știri îți explică ce trebuie să faci cu ceapa și orezul, înainte de a le folosi la prepararea propriu-zisă a acestui fel de mâncare. Mulți obișnuiesc să călească ceapa înainte de a o adăuga în sarmale. Nu este greșit, însă preparatul nu va ieși la fel de fraged și pufos precum în alte cazuri.

Este recomandat ca, înainte de a prepara sarmalele, să înăbuși ceapa împreună cu orezul în puțin ulei cu apă. Dacă procedezi astfel, sarmalele vor fi mult mai pufoase decât de obicei. Nu ai nevoie decât de două linguri de ulei și una de apă pentru a obține un rezultat reușit.

În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți prezintă o rețetă tradițională de sarmale. Pașii pe care trebuie să-i respecți sunt foarte simpli. Dacă urmezi instrucțiunile de mai jos, nu vei da greș. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă.

Rețetă tradițională de sarmale. Cum obții un rezultat gustos

Ingrediente:

  • 1 kg pulpă de porc;
  • 0, 5 kg fleică sau ceafă de porc;
  • 0, 5 kg piept de curcan;
  • 70-80 de foi de varză;
  • 3 cepe;
  • jumătate de morcov;
  • o felie de ţelină;
  • jumătate de păstârnac;
  • ½ kg pastă bulion de roşii;
  • 150 grame de orez;
  • condimente (sare, piper, cimbru).

Mod de preparare:

  1. Se spală, se curăță și se toacă legumele mărunt sau se dau pe răzătoarea mică.
  2. Se călesc legumele (excepția făcând ceapa) în două linguri de ulei și o lingură de apă, la flacără mică, cinci minute.
  3. Se spală orezul, în timp ce amestecul de legume se răcește, în minimum două ape.
  4. Se înăbușă în două linguri de ulei și o lingură de apă ceapa amestecată cu orez.
  5. Se toacă bucățile de carne și se condimentează după bunul plac cu sare, piper și/sau alte ingrediente.
  6. Se amestecă orezul, legumele și carnea, când toate produsele sunt reci.
  7. Se adaugă în compoziție cimbru, dacă dorești să folosești acest ingredient.
  8. Se pregătesc frunzele de varză murată, se taie în dimensiuni asemănătoare.
  9. Se pune în câte o frunză de varză puțină compoziție de carne și se rulează.
  10. Se așează pe fundul oalei de lut varză tocată și jumătate din cantitatea de pastă de bulion.
  11. Se aranjează sarmalele în straturi circulare, deasupra lor stropindu-se cu pastă de roșii.
  12. Se adaugă, la final, o cană cu apă călduță.

Sarmalele se dau la cuptor pentru aproximativ două ore, două ore jumătate. Se pot servi în aceeași zi, cu grijă să nu fie fierbinți. Le poți mânca alături de mămăligă, smântână, sos cu hrean sau alte preparate tradiționale.