Ce trebuie să faci cu cartofii înainte de a-i pune în tigaie la prăjit. Secretul pentru a ieşi crocanţi ca la fast-food
Cartoful rămâne poate cel mai consumat aliment al românilor, iar statisticile arată faptul că în țara noastră consumul mediu de cartofi este de 93 de kilograme pe an, pe cap de locuitor. Cartofii se prepară în mai multe feluri, însă pe primul loc în topul preferințelor rămân cartofii prăjiți. Iată ce trebuie să faci cu cartofii înainte de a-i pune în tigaie, la prăjit. Secretul cartofilor crocanți ca la fast-food a fost aflat!
Ce trebuie să faci cu cartofii înainte de a-i pune în tigaie la prăjit
Cartofii prăjiți sunt nelipsiți din meniurile românilor, însă deși par a fi simplu de preparat, lucrurile nu stau chiar așa, dacă rezultatul vizat este acela de a-i face crocanți, fără a se sfărâma în tigaie. Deși în ultima perioadă au apărut tot soiul de tigăi antiaderente, cele mai multe gospodine spun că tot tigăile clasice sunt mai potrivite pentru prăjirea cartofilor.
Pentru a face o porție de cartofi crocanți cu un aspect plăcut, trebuie să ții cont de anumite reguli de aur. Prima regulă este aceea de a alege cu foarte mare grijă tipul de cartofi.
Bucătarii experimentați sunt de părere că ideali pentru a fi prăjiți sunt cartofii galbeni. Apoi, o altă regulă importantă este aceea de a curăța cartofii și de a-i tăia după preferințe. Se spală în câteva ape pentru ca amidonul conținut de aceștia să fie înlăturat atât cât se poate, după care se pun pe un prosop de hârtie, pentru a nu rămâne niciun strop de apă pe ei.
În tot acest timp, tigaia se înfierbântă pe foc. Aici este tot secretul. Se presară pe tigaie vreo trei lingurițe de sare și se lasă să se coacă în tigaie vreme de 10 minute. Făcând așa, cartofii nu se vor mai lipi de tigaie în timpul prăjirii. Acest truc se poate folosi și atunci când vrei să prăjești șnițele sau pârjoale. Sarea se înlătură cu un prosop de hârtie.
Cum se prăjesc corect cartofii
După ce ai efectuat această operațiune extrem de necesară, se toarnă și uleiul și se lasă la încins, după care se adaugă și cartofii. Deși multe gospodine nu fac asta de obicei, este important de spus că se mai pune și un capac la tigaie, căci altfel cartofii ar putea rămâne cruzi.
Cartofii se prăjesc la foc mediu, la început, apoi se dă focul mai mare pentru a-i face crocanți. Este de preferat să se folosească o spatulă de lemn pentru a întoarce cartofii.
Cartofii se prăjesc circa 25 de minute, în funcție de tipul lor. Se presară apoi sarea și alte condimente preferate, cu un minut înainte ca focul să fie stins. Sare poate înmuia rapid cartofii dacă este pusă la mijlocul pregătirii lor.