Ce trebuie să faci cu 15 minute înainte să scoţi cozonacii din cuptor. Aşa nu se vor arde, dar se vor coace în interior

de: Andreea Vînătoru
29 04. 2024

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar gospodinele se pregătesc să organizeze masa pentru sărbătorile pascale. Cozonacul este desertul delicios nelipsit de pe meselor românilor, dar pentru ca el să iasă perfect, este musai să știți ce trebuie făcut cu 15 minute înainte să îl scoți din cuptor. Aşa nu se vor arde și vor ieși aromați și absolut delicioși!

Trucul simplu prin care cozonacii nu se mai ard

Cozonacul nu lipsește după mesele românilor, acesta fiind printre deserturile preferate ale tuturor. Fie că este umplut cu nucă, ciocolată, stafide sau rahat, cozonacul nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare, mai ales de Paște. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor nu se compară cu nimic! Cu toate acestea, gospodinele care fac cozonac în casă ar fi bine să țină cont de anumite trucuri simple atunci când îl prepară. De cele mai multe or, cozonacii nu cresc suficient de mult, ori nu sunt copți la interior sau nu ies prea pufoși.

Ce trebuie să faci cu 15 minute înainte să-i scoți din cuptor

Cea mai importantă etapă este la coacerea cozonacului. Dacă vi se pare că se rumenește prea rapid când sunt la cuptor, acoperă-l cu o hârtie de copt albă înainte cu 15 minute da a-l scoate din cuptor. Așa se va coace și în interior mai bine. În acest fel, căldura se va diminua de la suprafața cozonacului, iar în interior se va coace uniform, iar gustul va fi unul senzațional.

Vezi și: Câţi cozonaci ies dintr-un kilogram de făină. Calculul patiserilor în funcţie de tăvile folosite

Ingredientele nu trebuie să fie reci

Un alt aspect destul de important pentru ca cozonacii să iasă perfecți și pufoși, este ca toate ingredientele folosite la prepararea lor să fie la temperatura camerei. Nu se folosesc produse reci, direct de la frigider. De asemenea, când pregătești maiaua din drojdie, laptele trebuie să fie cald, nu fierbinte. Astfel, aluatul nu va ieși cum trebuie. În plus, făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai aerată.

Aluatul trebuie lăsat la dospit 1-2 ore

Un alt aspect important pentru reușita aluatului de cozonac este respectarea timpului de dospire. Gospodinele cu experiență știu că aluatul necesită o dospire de aproximativ două ore, înainte de a-l introduce în cuptorul electric.

Și atunci când adăugați umplutura pentru cozonac, asigurați-vă că nu depășiți 25% din cantitatea totală a aluatului. La cozonacii împletiți, rulați aluatul strâns și transferați-l în tavă, umplând tava doar pe jumătate pentru a evita depășirea tăvii în timpul coacerii. De asemenea, pentru ca cozonacul să nu plesnească, înainte de a-l pune la cuptor, dă cu apă rece pe suprafața acestuia, cu o pensulă.