Ce trebuie să faci ca să scapi de afidele din solar. Aşa îţi protejezi recolta de dăunători

de: Andrei Simion
24 05. 2024

Afidele sunt printre cei mai comuni și problematici dăunători în solar, afectând o gamă largă de plante. Aceste mici insecte se hrănesc cu seva lor, ceea ce poate duce la încetinirea creșterii, deformarea frunzelor și chiar la transmiterea unor boli virale, spre disperarea agricultorilor. Iată ce trebuie să faci ca să scapi de afidele din solar!

Ce să faci ca să scapi de afidele din solar, sunt o mare bătaie de cap

Afidele sunt o mare bătaie de cap pentru agricultori, acestea înmulţindu-se rapid şi afectând grav recolta. Grădinarii cu experienţă au dezvăluit tot ce trebuie să faci ca să scapi de ele. În primul rând, este esențial să mențineți solarul curat și ordonat. Resturile vegetale trebuie eliminate, deoarece pot găzdui dăunători și boli.

De asemenea, buruienile pot fi gazde pentru afide. Îndepărtarea lor regulată reduce riscul infestării. Practica rotației culturilor ajută şi ea la prevenirea acumulării dăunătorilor specifici unei anumite plante în sol.

Introducerea insectelor benefice, cum ar fi buburuzele și larvele de lacewings, care se hrănesc cu afide, poate reduce populația acestora în mod natural.

CITEŞTE ŞI Cu ce să stropești trandafirii plini de afide. Amestecul care face minuni cu florile tale, e bun și la mușcate

Plantele care te scapă de afidele din solar sau grădină

Pe lângă variantele de mai sus, specialiştii în grădinărit recomandă plantarea unor flori care resping afidele: gălbenelele, coada-șoricelului și usturoiul se numără printre ele.

Desigur, dacă soluţiile naturale nu sunt eficiente sau vrei un efect rapid, poţi apela la insecticidele selective. Acestea trebuie aplicate cu precauție pentru a minimiza impactul asupra insectelor benefice. Şi uleiurile horticole, cum ar fi cel de neem sau uleiul mineral, pot sufoca afidele și ouăle lor. Acestea sunt aplicate sub formă de spray și sunt eficiente atât timp cât sunt aplicate corect.

Spray-urile cu săpun insecticid sunt o altă opțiune chimică blândă. Acestea funcționează prin distrugerea stratului protector al afidelor, ceea ce duce la deshidratarea și moartea lor.

Aşadar, indiferent de varianta aplicată, este important să monitorizezi cu atenţie plantele din solar pentru a detecta din timp prezența afidelor. Verifică spatele frunzelor și vârfurile de creștere pentru a observa semnele de infestare. Dacă observi afide, trebuie intervenit imediat. Îndepărtarea manuală a afidelor prin strivire sau spălare cu jet de apă poate fi eficientă în cazul unei infestări incipiente.

CITEŞTE ŞI Cu ce să stropești varza de păduchi, de fapt. Trucul fantastic care te scapă de necazuri