Certificatul verde Covid a stârnit numeroase controverse, odată ce a devenit obligatoriu în România pentru majoritatea activităţilor, începând de luni, când au intrat în vigoare noi restricţii. Documentul a împărțit țara în două tabere, unii care îl contestă, în timp ce alții spun că este necesar pentru a opri pandemia de coronavirus.
Certificatul digital este obligatoriu la intrarea în mall-uri, instituții publice, săli de fitness, cinema sau săli de teatru. Măsura a intrat în vigoare de o săptămână, în România, iar tot mai mulți români se întreabă dacă, după a treia doză de vaccin, se schimbă ceva la certificatul digital, dacă trebuie descărcat din nou.
În acest context, răspunsul nu a întârziat să apară. Dilema a fost lămurită chiar de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Specialiștii au făcut, vineri (n.r. – 29 octombrie) câteva precizări în legătură cu certificatul digital generat după vaccinare. Anunțul vizează românii care și-au administrat și a treia doză de vaccin, cea booster, împotriva virusului nemilos.
După ce în secţiunea de comentarii a unei postări de pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare a apărut o întrebare legată de doza a treia de vaccin, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 i-a liniștit pe români. Întrebați fiind dacă „după a treia doză de vaccin se schimbă ceva la certificatul digital, trebuie descărcat din nou?”, reprezentanții Ro-Vaccinare au spus următorul lucru:
„Pentru doza 3 se generează un certificat nou. Va apărea 3/3 la numărul de doze. Va fi valid imediat de la generare.”, au răspuns experții Ro-Vaccinare.
Într-o postare pe rețelele de socializare, RO-Vaccinare a dezvăluit că acest certificat verde se validează la 10 zile după vaccinarea cu schema completă și că poate fi prezentat pentru verificare şi în format printat. Potrivit sursei citate, persoanele care pot obţine Certificatul Digital UE după vaccinare fac parte din trei categorii:
– cele care au efectuat schema completă de vaccinare pe teritoriul României;
– cele care au efectuat cel puţin o doză în țara noastră din schema completă;
– cele care au efectuat schema completă într-un stat terţ (NON UE) şi sunt cetăţeni români sau membrii familiilor acestora.
Potrivit specialiștilor, documentul digital este valid după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă.
„Se poate genera şi după prima doză, dar nu este valid. Trebuie să aveţi schemă completă de vaccinare şi să fi trecut 10 zile de la efectuarea acesteia”, menţionează sursa citată.