Ce trebuie să facă românii care lucrează în străinătate pentru a primi pensie. Cum se calculează anii lucraţi în afara ţării
Anunț important pentru românii care lucrează în străinătate și vor să primească pensie. După cum precizează reglementările europene, cei care lucrează în alte țări pot beneficia de pensie. Iată despre ce este vorba.
Anunț pentru românii care lucrează în afara țării și vor pensie
Acest tip de indemnizație se numește pensie comunitară. De ea pot beneficia doar cei care au lucrat cel puțin un an în afara țării, dar care îndeplinesc condițiile. Potrivit celor mai recent date, în momentul de fața există peste 8 milioane de români care lucrează în străinătate.
Mulți dintre ei rămân ani întregi în afară, deoarece salariile sunt mai mari. Toți acești ani de muncă pot fi adăugați la pensie, însă trebuie să-și plătească contribuțiile la stat ca orice alt cetățean, potrivit reglementărilor stabilite de UE.
De asemenea, o altă condiție obligatorie este ca, după ce au muncit în afara țării, românii trebuie să aibă vârsta de pensionare din țara respectivă, nu din România. Totodată, este important să știți cu exactitate și cum se calculează anii lucrați în afara țării.
Cum se calculează anii lucrați în afara țării
Calculul este diferit în funcție de câți ani ați lucrat și în ce țară. Însă, de exemplu, dacă o persoană a lucrat timp de zece ani în Spania și 20 de ani în Franța, având în vedere că există condiția de a lucra minim 15 ani pentru pensie, potrivit datelor furnizate de Uniunea Europeană, va trebui să calculați astfel:
Casa de pensii din Franța va face un calcul dublu. În primă fază, va calcula valoarea pensiei naționale pentru cei 20 de ani de lucru în Franța. Ca și exemplu putem spune 800 de euro.
De asemenea, va calcula și valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o persoana respectivă dacă ar fi lucrat în Franța în tot acest timp, adică 30 de ani, să spunem 1.500 de euro. Mai apoi, se stabilește pro-rata, adică ce sumă i s-ar cuveni proporțional cu perioada de lucru în Franța. Prin urmare, avem:
1.500 euro x 20 ani în Franța/30 de ani în total = 1.000 de euro.
Totodată, casa de pensii din Spania nu va calcula pensia națională, având în vedere că persoana nu a lucrat aici timp de cel puțin 15 ani. În schimb, va calcula cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o persoana dacă ar fi lucrat în Spania timp de 30 de ani. Să spune 1.200 de euro.
Se va stabili pro-rata, suma ce i s-ar cuvenit proporțional cu perioada de lucru în Spania și vom avea: 1.200 euro x 10 ani în Spania / 30 de ani în total = 400 de euro. În total, românul va primi o pensie de 1.400 de euro pentru anii lucrați în afara țării.