Ce trebuie să dai pomană de Rusalii, neapărat. Mâncarea aceasta este extrem de importantă în această zi

de: Dana Cazacu
20 06. 2021

În 2021 Rusaliile sunt sărbătorite pe 20 și pe 21 iunie 2021. Această sărbătoare are loc în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțare. Iată ce trebuie să dai de pomană de Rusalii, neapărat.

Sărbătoarea Rusaliilor – ce trebuie să dai de pomană în această zi

Sărbătoarea Rusaliilor este sărbătorită de creștinii ortodocși, în fiecare an, la 50 de zile după Paște. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox.

Această sărbătoare mai este cunoscută sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh. Cu ocazia aceste sărbători creștinii ortodocși fac pomeni mari pentru sufletul celor adormiți, fiind o sărbătoare foarte importantă pentru aceștia.

Ce este bine să dai de pomană de Rusalii

Pentru a face pomenirea celor adormiți, de Rusalii, credincioșii duc la biserică, pentru a fi sfințite, diverse. Printre acestea se numără și plantele care primesc astfel puteri tămăduitoare.

De Rusalii se mai dau de pomană și vase din lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori. Acestea pot fi umplute cu cireșe sau cu lapte, vin, apă îndulcită cu miere, suc sau cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. De Rusalii este bine să se dea de pomană orice fel de mâncare caldă, fiindcă aburul acesteia îi satură pe cei de dincolo. Rugăciune de Rusalii

Ce care vor să fie feriți de boli și de necazuri citesc această rugăciune de Rusalii. Potrivit wowbiz.ro este una dintre cele mai puternice rugăciuni pe care creștinii o spun pentru a căpăta forță și pentru a avea parte de împliniri în viață.

„Binecuvântat eşti, Doamne, Stăpâne atotţiitorule, Care ai luminat ziua cu lumină de soare şi noaptea ai făcut‑o să lucească cu raze ca de foc; Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi să trecem lungimea zilei şi să ne apropiem de începutul nopţii. Ascultă rugăciunea noastră şi a întregului Tău popor şi ne iartă nouă, tuturor, păcatele noastre cele de voie şi cele fără de voie. Primeşte rugăciunile noastre cele de seară şi trimite mulţimea milei Tale şi a îndurărilor Tale peste moştenirea Ta.

Ocroteşte‑ne pe noi cu sfinţii Tăi îngeri; întarmează‑ne pe noi cu armele dreptăţii Tale. Îngrădeşte‑ne pe noi cu adevărul Tău; păzeşte‑ne pe noi cu puterea Ta; mântuieşte‑ne pe noi de toată primejdia şi de tot vicleşugul celui potrivnic; şi ne dăruieşte nouă şi această seară, cu noaptea ce vine (şi toate zilele vieţii noastre), desăvârşită, sfântă, paşnică, fără păcate, fără sminteală, fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi pentru ale Tuturor Sfinţilor, care din veac au bineplăcut Ţie. Amin.”