Ce taxe se plătesc pe salariu vs PFA în 2024. Un expert contabil a făcut calculele. Cum este mai rentabil
România post-decembristă trăiește un adevărat paradox fiscal. Pe de o parte avem un deficit bugetar din ce în ce mai mare. De cealaltă parte, fie că vorbim de PFA, sau de un salariat bugetar sau în privat, România are cel mai mare cost fiscal pentru un angajat în UE. Mai simplu spus, avem cea mai mare rată de taxe și impozite. Cu toate astea, sunt mulți cei care nu știu, de fapt, ce taxe se plătesc pe salariu vs PFA în 2024, iar un expert contabil a făcut calculele. La finalul explicațiilor, a dat și un verdict despre cum este mai rentabil.
Deși România are cea mai mică rată a impozitului pe venit din UE, trăim un „paradox fiscal”
La nivel european, țara cu cea mai mare rată a impozitului pe venit este Danemarca, cu 55,9%, urmată de Austria și Portugalia, cu 55,respectiv 53%.
România se află undeva spre coada clasamentului, cu una din ratele mici, de doar 10%. La o primă analiză, ai crede că românul o duce bine cu o astfel de impozitare, în realitate însă, lucrurile stau cu totul altfel.
În comparație cu alte state europene, România are cele mai multe taxe și impozite pe cap de locuitor, fie că vorbim de persoane fizice, juridice sau PFA, chiar dacă vorbim de un procent ca cel menționat anterior.
Țările cu salarii minime mici au costuri fiscale mai mari
Și ca argument asupra celor menționate, vine și un raport KPMG din 2019, care spunea că România are cel mai mare cost fiscal pentru un angajat cu salariul minim din Uniunea Europeană:
„Surprinzător sau nu, țările cu salarii minime mici au costuri fiscale mai mari pentru angajați.
În timp ce Irlanda, țara cu cel mai mare salariu minim net standard din UE, are o sarcină fiscală de 24,07% pentru angajat, România, țara cu al doilea cel mai mic salariu minim net standard din UE, are un cost fiscal pentru angajat de 40,85%”, explică Mădălina Racovițan, Tax Partner, Head of People Services, KPMG în România.
Ce taxe se plătesc pe salariu vs PFA în 2024
Din 1990 și până în prezent, sistemul fiscal românesc a trecut printr-un proces de transformare, nu întotdeauna cel mai bine gândit sau pus la punct. Astfel, am ajuns să ne uimim de ce taxe se plătesc pe salariu vs PFA în 2024.
Una din concluziile raportului KPMG din 2019, care se păstrează și astăzi, ba mai mult s-au mai înăsprit, este că România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajați, iar procentul era de 40,85%.
La acest procent, conform explicațiilor, calcul era efectuat pentru industria construcțiilor, presupunând că nu pot fi aplicate scutiri de impozit pe venit și de asigurări sociale.
Un expert contabil a făcut calculele
Acesta este semnificativ mai mare decât costul fiscal al unui angajat în alte țări în curs de dezvoltare din Europa Centrală și de Est. Spre exemplu, în Slovacia acest cost este 17,86%, în Bulgaria este de 22,40%, 29,29% în Polonia, și 33,5% în Ungaria.
Dar, în anul în care ne aflăm lucrurile sunt cu totul altfel, iar un expert contabil a făcut calculele, referitor la ce taxe plătim pe salariu vs PFA în 2024:
„În anul 2024 care spune că taxa cu privire la Sănătate se plafonează abia la 60 de salarii. Și acum, dacă facem un calcul și un exercițiu de imaginație, putem să luăm un câștig lunar al PFA-ului în cuantum de 10.000 de lei. Cred că este rezonabilă suma. Și facem calculul la cei 10.000.
La 10.000 x 12 luni, înseamnă o profitabilitate, un câștig, de 120000 de lei pe an. 120000 de lei pe an înseamnă că a depășit 24 de salarii minime pe economie, prin urmare, o sănătate de 12000 de lei pe an. Deci, de la 7200 la 12.000 de lei, este enorm.
De exemplu, dacă reiese un câștig de 200000 de lei, sănătatea devine 20000 de lei. Pe de altă parte, pensia este raportată la 24 de salarii maxime. Cei 120000 de lei pe care i-am luat în calcul inițial, depășesc 24 de salarii minime pe economie. 24 de salarii minime pe economie, în acest moment, înseamnă 79200 de lei.
Cei 79200 de lei, dacă îi înmulțim cu 25%, trebuie să dăm mai departe către sistemul de pensii din România 19.800 de lei. La care adăugăm Sănătatea de 12000 de lei pe care am calculat-o mai devreme și avem 31800 de lei într-un singur an. Suma aceasta, de 31000 de lei, reprezintă o cheltuială deductibilă, într-adevăr, pentru PFA.
Și o scădem din cei 120.000 de lei anual. Reies 88200 de lei pe care îi înmulțim cu 10% impozit. Asta înseamnă 8820 de lei impozit de 10% pe care PFA-ul îl plătește. Plus ceea ce am spus mai devreme”, a explicat Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Concluzia este că, deși statul colectează enorm de multe sume, fie că vorbim de angajatul simplu, fie că vorbim de un PFA, este într-un paradox fiscal.
Deficitul bugetar este unul record, și nu dă semne de scădere, iar de cealaltă parte guvernanți se gândesc serios să mărească ceea ce există deja ca taxe și impozite, dar într-o nouă formă, progresivă, în funcție de veniturile individuale.