Ce țări au scos Astra Zeneca din programul de vaccinare. Ce se întâmplă cu vaccinul Johnson & Johnson

de: Dana Cazacu
17 03. 2021

Vaccinul Astra Zeneca a fost aprobat de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene, pe data de 30 ianuarie 2021. Potrivit acestora vaccinul trebuia să fie eficient și sigur de utilizat. Datorită efectelor adverse pe care le-a avut, mai multe țări l-au scos din programul de vaccinare. Iată care sunt acestea și ce se întâmplă cu ultimul vaccin apărut, Johnson&Johnson.

Țările care au scos vaccinul Astra Zeneca din programul de vaccinare

Din cauza raportării unor efecte adverse grave, în ceea ce privește administrarea dozelor din vaccinul Astra Zeneca, lotul 2856, mai multe țări au decis să întrerupă vaccinarea cu acesta.

Deși autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au spus când l-au aprobat că este sigur de utilizat, se pare că mai multe persoane au avut efecte adverse grave, în urma administrării acestui vaccin. Printre efectele adverse ale acestui au fost raportate și probleme de coagulare a sângelui, potrivit digi24.ro.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potenţial legat de apariţia unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariţia unor cheaguri de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri şi a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce priveşte relaţia de cauzalitate”, după cum afirma Valeriu Gheorghiţă, la Antena3.

Țările care au scos vaccinul Astra Zeneca

În total sunt 9 țări care au suspendat administrarea vaccinului produs de Astra Zeneca:

  • Danemarca
  • Italia
  • Norvegia
  • Austria
  • Estonia
  • Luxemburg
  • Lituania
  • Letonia
  • Islanda.

„Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm rapid, trebuie investigat temeinic” după cum anunța pe Twitter, Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke.

Vaccinul Johnson&Johnson – și în România

Vaccinul dezvoltat de producătorul Johnson&Johnson a fost aprobat pe data de 11 martie 2021 de către Agenția Europeană a Medicamentului.

La jumătatea lunii aprilie, va ajunge la noi în țară și vaccinul de la Johnson&Johnson, după cum afirma Valeriu Gherghiță, potrivit digi24.ro.

„În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înşel ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”.

Vaccinul Johnson&Johnson

Deoarece se va administra în monodoză, acesta ar mai mai potrivit pentru centrele mobile de vaccinare, acolo unde accesul la centrele de vaccinare este redus. Dar în același timp, doctorul Gheorghiță a mai spus că va putea fi accesat de oricine.

„Asta nu înseamnă că nu va fi accesat şi de restul categoriilor de persoane”