Ce sunt rapoartele GRECO și ce spun ele despre justiția din România

de: Claudiu Surmei
09 07. 2019

Ministerul Justiției a publicat rapoartele GRECO referitoare la România. Grupul Statelor Împotriva Corupției atrage atenția asupra Secției speciale pentru anchetarea magistraților, această structură fiind criticată și de Comisia de la Veneția și Comisia Europeană. Prin aceste rapoarte, Europa ne cere să respectăm angajamentele internaționale cu privire la combaterea corupției.

Rapoartele GRECO trag un semnal de alarmă cu privire la justiția din România

Europenii mai cer României să renunțe la intimidarea magistraților prin prevederi disciplinare și penale. În raportul GRECO se precizează că modificarea legislației din România poate conduce la încălcări grave ale standardelor anticorupție ale Consiliului Europei.

Despre Secția specială pentru anchetarea magistraților se precizează că a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea duce în cele din urmă la ingerințe nejustificate în procesele penale aflate pe rolul instanțelor de judecată. Se vorbește și despre creșterea presiunii exercitate asupra DNA, care a dus în cele din urmă la demiterea procurorului șef.

Raportul atrage atenția și asupra faptului că mai mulți ofițeri judiciari au fost detașați la Secția specială pentru anchetarea magistraților, ceea ce duce la o situație fără precedent: aceștia ar urma să îi ancheteze pe porcurori și judecători.

„Autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților. GRECO este îngrijorat că CSM a fost exclus din procedura de recuperare a prejudiciului, în paralel cu rolul central oferit Ministerului Finanțelor în constatarea existenței și a cauzelor unei erori judiciare, ceea ce pune în pericol independența justiției”, se arată în raportul GRECO.

Sunt menționate și modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, care sunt analizate acum de Curtea Constituțională din România. Nu este omis nici referendumul pentru justiție din data de 26 mai 2019, când 84% dintre alegători au răspuns afirmativ la cele două întrebări. În urma acestui raport, România va fi monitorizată în continuare.