Ce sunt petele de sânge din ouă, de fapt. Ce trebuie să faci cu ele imediat ce le vezi
Ce sunt petele de sânge pe ouă, de fapt, și ce trebuie să faci cu ele, de îndată ce le vezi. Aceste pete de sânge, numite uneori pete de carne, sunt picăturile ce se găsesc pe suprafața a circa 1% din gălbenușurile de ou vândute, cu toate că sunt rare și sunt considerate un defect de către producătorii de ouă.
Ce sunt petele de sânge din ouă, de fapt
Însă dacă observi și tu o pată roșie pe gălbenușul de ouă, trebuie să știi că nu este necesar să arunci oul respectiv, ci doar să îndepărtezi acea pată cu o lingură, apoi poți să continui să îl gătești. Acel ou nu are nimic dăunător în el și deci se poate consuma cu încredere.
Aceste pete de sânge se formează uneori natural, pe măsură ce găinile depun ouă. După cum vasele de sânge ale oamenilor se rup și se repară și singure, la fel se poate întâmpla și cu vasele unei găini.
Când acel vas de sânge rupt apare în oviductul găinii, tubul care transportă oul din ovar, o picătură de sânge poate să cadă pe gălbenușul de ou (mai frecvent) sau în albuș (destul de neobișnuit).
Unde le poți întâlni
Însă dacă cumperi ouă de la supermarket, sunt slabe șanse să întâlnești ouă cu pete roșii, deoarece producătorii „luminează” ouăle vândute comercial, fapt care implică strălucirea unei lumini puternice, în încercarea de a repera imperfecțiunile și pentru a elimina ouăle cu pete de sânge înainte ca acestea să fie ambalate și vândute. Dacă cumperi ouăle de la un fermier sau de la un furnizor ce are găini în curte, este posibil să întâlnești astfel de ouă pătate.
Sunt sigure pentru consum?
Dacă te întrebi dacă astfel de ouă sunt sigure pentru consum, trebuie să știi că departamentul de Agricultură al Statelor Unite și Centrul pentru Siguranța Ouălor sunt de acord că acestea sunt sigure de mâncat, dacă sunt gătite corespunzător. Poți folosi un cuțit, ca să îndepărtezi pata de sânge de pe gălbenuș înainte de a le găti.
O recomandare ar fi ca, indiferent de pete sau nu, să eviți consumul de ouă insuficient fierte sau crude, întrucât poate crește riscul de infecție cu salmonella.
Este recomandat să arunci orice fel de ouă cu albușuri ce par colorate în roz, verde sau roșu, fiind un semn că pot conține bacterii ce pot accelera alterarea și te pot supune la un risc de intoxicație alimentară.