Ciocolata a fost, dintotdeauna, unul dintre deserturile preferate ale oamenilor de pretutindeni. Afrodiziac, plăcere nevinovată sau remediu împotriva stresului, ciocolata pare a fi bună la toate, lăsând la o parte gustul său delicios. Cu toate acestea, puțină lume știe ce reprezintă, de fapt, petele albe care apar pe ciocolată, după un anumit timp.
Cui nu-i place ciocolata? Aceasta este una dintre primele întrebări care apar pe buzele oamenilor, atunci când interlocutorii lor strâmbă din nas, când le este oferită o pătrățică de ciocolată sau o prăjitură cu cacao.
Ciocolata are un gust plăcut, dulce, și poate fi găsită în diverse sortimente. Cu lapte, mentă, fructe de pădure, caramel, fistic sau alune de pădure, acest deliciu se folosește în prăjituri, în formă lichidă sau solidă, pentru a satisface unele dintre cele mai dulci pofte culinare.
Cu toate acestea, după o anumită perioadă, există riscul să apară câteva pete albe pe suprafața dulcelui. Ce reprezintă acestea? Potrivit lui Dan Cristian Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, petele albe ce apar pe suprafața ciocolatei reprezintă pete de grăsime.
Petele albe apar atunci când grăsimile din ciocolată se lichefiază şi se grupează în mase mari şi vizibile care migrează la suprafaţa produsului. Specialiștii recomandă să aruncați ciocolata, deîndată ce observați acest detaliu neplăcut.
Atunci când vrei să faci un desert delicios și cu puține calorii, poți apela oricând la rețeta de mai jos. Ai nevoie doar de câteva ingrediente.
Pune ricotta, iaurtul și pudra de cacao într-un castron, unde le vei amesteca folosind mixerul. Se adaugă laptele, puțin câte puțin, și se omogenizează bine. Adaugă câteva picături de îndulcitor, după cum consideri.
Pune un inel de bucătărie, cu diametrul de 6 – 7 cm, pe o farfurie plată și umple-l cu biscuiți sfărâmați, care vor fi baza prăjiturii. Biscuiții se înmoaie în cafea, până când aceasta este complet absorbită de blat și distribuită pe toată suprafața.
Se întinde un strat de Nutella peste baza de biscuiți, peste care vei adăuga crema de ricotta. Prăjitura se ornează cu fulgi de migdale și cacao, iar apoi prăjitura se lasă la frigider timp de o oră. După 60 de minute, scoți desertul de la rece, îndepărtezi inelul și poți servi dulcele.