Ce sunt patinatoarele oceanice, unicele insecte care trăiesc în largul mării
Ce sunt patinatoarele oceanice? Acestea surprind specialiștii cu anumite detalii. Ele trăiesc în largul mării. Doar grupul acesta de insecte a reușit să se adapteze la viața din larg, într-un mediu dur și ostil pentru toate micile creaturi terestre sau zburătoare. Cum au evoluat ele și ce au descoperit până acum experții? Un studiu a adus în prim-plan un indiciu care are legătură cu momentul apariției principalilor curenți din estul Oceanului Pacific.
Patinatoarele oceanice: detalii despre singurele insecte din largul mării
Doar un singur grup de insecte a reușit să se adapteze la viața din largul mărilor. Acestea sunt cunoscute sub numele de ,patinatoarele oceanice’ și au reușit să trăiască în mediul ostil și dur.
Până de curând nu era cunoscut modul în care au evoluat acestea și cum au ajuns să cutreiere largul mării, relatează Los Angeles Times.
Un studiu recent al geneticii lor a adus totuși în prim-plan un indiciu care are legătură cu momentul apariției principalilor curenți din estul Oceanului Pacific.
De asemenea, experții au stabilit legătura dintre ele și evoluția fiecărei specii de patinatori pentru a se adapta la condițiile unice ale acestor curenți.
Mai exact, oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) și de la Institutul de Oceanografie Scripps din cadrul Universității California, San Diego (UCSD) din Statele Unite au examinat genetica unor trei specii.
Este vorba despre cele numite și „stridori de apă”, colectate cu ajutorul unor plase de imersie în Pacificul de Est, între Hawaii și Peru. Rezultatele au arătat că patinatorii s-au specializat și au reușit să trăiască în funcție de diferitele sisteme de curenți oceanici prin care au trecut.
„Este surprinzător să vedem cât de strâns este legată istoria genetică”
„Este surprinzător să vedem cât de strâns este legată istoria genetică a acestor insecte de cea a oceanelor noastre”, spune Wendy Wang, entomolog la Muzeul de Istorie Naturală Lee Kong Chian din cadrul NUS.
El subliniază că „oceanul deschis este un mediu extrem de ostil, cu lumina directă a soarelui toată ziua, vânturi puternice și hrană limitată”.
Capacitatea de a-și proteja organele interne de căldură, daunele provocate de razele ultraviolente, de a supraviețui furtunilor oceanice violente și de a găsi hrană într-un habitat misterior demonstrează că rolul ecologic al unui patinator este unic în ocean.
El afirmă că „aceste caracteristici fac din aceste insecte subiecte fascinante de studiu pentru știința materialelor și adaptările biologice extreme”.
Insectele acestea își trăiesc întreaga viață alergând pe suprafața mărilor deschise, înfruntând furtunile și hrănindu-se cu mici prăzi prinse la suprafața apei sau chiar sub suprafața sa.