Ce sunt fructele liofilizate. Pot fi păstrate zeci de ani. Cum se folosesc și cum se depozitează

de: Sabina Anastasia
19 02. 2024

Ai auzit vreodată despre fructele liofilizate? Nu, nu este vorba despre cele deshidratate. Cum se folosesc aceste fructe, la ce se utilizează, cum se depozitează și care este valoarea lor nutrițională, poți afla în rândurile de mai jos. Au o aromă intensă, concentrată, dar și textură uscată.

Ce sunt fructele liofilizate

Liofilizarea fructelor este un proces folosit pentru conservarea produselor proaspete, astfel încât să fie stabile la raft și să reziste mai mult fără conservanți. Scopul liofilizării fructelor este de a-și păstra profilul nutrițional. Fructele liofilizate pot fi folosite ca gustare sau pot fi încorporate în deserturi.

Procesul de liofilizare comercială a fructelor implică punerea fructelor sau a bucăților de fructe într-o cameră vid cu o temperatură sub cea de îngheț. Moleculele solide de apă din fructe devin gaz, disipându-se. Prin acest proces, fructele rămân intacte și o mare parte dintre nutrienții lor la fel.

După procesare, fructele liofilizate trebuie puse în ambalaje ermetice, rezistente la umiditate, pentru a-și menține prospețimea. Trebuie precizat că procesul de congelare nu este același lucru cu liofilizarea.

Citește și: De ce unele fructe se coc după recoltare și altele nu. Cum și când trebuie să le cumperi din magazin

Cum se folosesc fructele liofilizate

Cea mai simplă modalitate de a folosi fructele liofilizate este să fie consumate în forma propriu-zisă sau ca și componentă a unui mix de gustări. Se pot folosi fructe liofilizate ca topping la cereale, iaurt sau înghețată. Având aromă concentrată, fructele pot fi utilizate în diverse rețete, fără a lăsa exces de lichid.

Fructele liofilizate sunt o modalitate excelentă de a adăuga o aromă intensă deserturilor. Deoarece sunt crocante și pot fi folosite întregi sau în bucăți, ele îmbunătățesc textura și aspectul gustărilor dulci.

Citește și: Cât de sănătoase sunt fructele la conservă, de fapt. Ce au descoperit specialiștii

Cum se depozitează fructele liofilizate și cât de mult rezistă, dacă sunt păstrate așa

Fructele liofilizate se păstrează într-un loc răcoros, întunecat și uscat, cum ar fi cămară, în ambalajul original. După deschidere, fructele se păstează într-o pungă sau un recipient de plastic etanș pentru a-și menține aroma, culoarea și textura. Cel mai bine, se păstrează între 1 și 23 grade Celsius.

Umiditatea va schimba textura fructelor liofilizate, așa că este important să fie păstrate într-un recipient etanș. Dacă nu este deschis ambalajul, fructele liofilizate pot rezista între 25 și 30 de ani (conform unor producători), cu condiția să fie păstrate în condiții ideale.

Fructele liofilizate păstrează mulți dintre nutrienții săi, cu excepția unor fibre, a vitaminei C și a anumitor fitonutrienți, care sunt compuși de protecție găsiți în plante. Fără adaos de zaharuri sau alte ingrediente, fructele oferă beneficii similare cu cele proaspete, de sezon sau congelate.