Ce sunt curenții rip din Marea Neagră. Cât sunt de periculoși. Zeci de oameni mor în fiecare an din cauza lor

de: Sabina Anastasia
16 08. 2023

Un fenomen mai puțin cunoscut românilor face zeci de victime an de an, în Marea Neagră. Specialiștii recomandă turiștilor să respecte indicațiile salvamarilor și a autorităților locale, pentru a se feri de pericol. Ce sunt curenții rip din Marea Neagră și cât de periculoși sunt, poți afla în rândurile de mai jos.

Cât de periculoși sunt curenții rip

Sectoarele de plajă de la Marea Neagră în care se formează cei mai mulți curenți rip sunt: Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn. În Eforie Nord există zece astfel pe curenți pe distanță de un kilometri, spun experții care au analizat zona.

„Din analizele noastre, bazate pe intervențiile salvamarilor, am observat că toate decesele care au avut loc pe sectorul Eforie Nord s-au petrecut în momentele în care era arborat steagul roșu. Deci, când turiștii nu trebuiau să intre în apă și când curenții rip sunt foarte, foarte puternici”, a atras atenția Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București.

Să încerci să înoți împotriva unui curent rip nu reprezintă o soluție, spun specialiștii. Un înotător obișnuit, dar antrenat, poate înota cu 0,8 metri/secundă, un înotător olimpic doi, trei metri/secundă. Spre comparație, viteza cu care curge apa unui râu de munte este de unu, doi metri/secundă.

Te-ar putea interesa și: Fenomenul ciudat care a apărut pe litoralul Mării Negre. Motivul pentru care apa este foarte rece la final de iulie

Specialiștii recomandă turiștilor să urmeze indicațiile salvamarilor și să respecte mesajele de avertizare amplasate de autoritățile locale și nu numai, pentru a-și proteja propria viață.

Ce sunt curenții rip din Marea Neagră și cum se formează

Mii de români aleg să își petreacă zilele libere pe litoral, la Marea Neagră, în sezonul cald. Unii au parte de experiențe plăcute, în timp ce alții nu reușesc să se mai întoarcă, din păcate, acasă. Mulți nu știu pericolele la care se pot expune în largul mării.

Zeci de turiști își pierd viața anual, din cauza unui fenomen care se produce în mare, potrivit specialiștilor. Este vorba despre curenții rip. Aceștia sunt curenți de suprafață, înguști, însă foarte puternici. Curenții rip se formează în momentul în care apa ajunge la brâu.

Valurile din mare se sparg la mal, apa se răstrânge către larg, printr-un canal, și dă naștere curenților rip. Aceștia se formează perpendicular cu plaja și, în unele cazuri, pot ajunge până la 70 de metri lățime. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri/secundă, însă cea maximă atinge și 3 metri/secundă.

Cum poți să identifici un curent rip? Specialiștii au explicat, într-o intervenție pentru Libertatea, cum că, dacă sunt valuri pe mare, însă există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, cu apă liniștită (tulbure sau închisă la culoare), ai de-a face cu un curent rip.