Ce sunt armele nucleare, de fapt, și cât de periculoase pot fi pentru omenire
Președintele Vladimir Putin le-a ordonat oficialilor ruși să pună în alertă forțele nucleare, după ce tensiunile dintre Rusia și Occident cresc, după declanșarea invaziei asupra Ucrainei, joi, 24 februarie. ce sunt, de fapt, armele nucleare și cât sunt de periculoase.
Putin amenință Occidentul cu arme nucleare
După ce țările occidentale au adoptat o serie de măsuri drastice împotriva Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina, președintele Vladimir Putin s-a arătat profund indignat de „declarațiile agresive” pe care puterile NATO le-ar fi făcut la adresa Rusiei.
Mai mult de atât, liderul de la Kremlin amenință că va folosi armele nucleare, instaurând o stare de alertă ridicată, în cadrul unei conferințe cu Ministrul Apărării și Șeful Statului Major General al forțelor armate ruse.
„Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major General al forțelor armate ruse să pună forțele de descurajare ale armatei ruse într-un regim special de serviciu de luptă.
Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon Ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere arsenalul nuclear al Armatei Ruse în stare de alertă ridicată”, a declarat liderul Moscovei, într-un discurs televizat.
Cât de periculoase pot fi armele nucleare
Potrivit Wikipedia, armele nucleare sunt dispozitive ce eliberează, într-o manieră explozivă, energia nucleară produsă de o reacție în lanț de fisiune sau fuziune. Aceste forțe fac parte dintr-o categorie de arme de distrugere în masă, destinate uciderii a unui număr foarte mare de oameni și distrugerea biosferei.
Prima armă nucleară cu fisiune a eliberat o cantitate de energie echivalentă cu cea rezultată din explozia a 20.000 tone de TNT (trinitrotoluen), în timp ce prima armă termonucleară (cu fisiune și fuziune) a eliberat o energie echivalentă cu 10.000.000 tone de TNT.
În anul 2012, pe plan mondial au fost înregistrate aproximativ 19.000 de focoase nucleare, dintre care 4.400 sunt în stare operațională, putând fi oricând utilizate.
Efectele armelor nucleare sunt devastatoare. Unda de șoc cauzată de propagarea bombei modifică presiunea aerului, iar construcțiile sunt puse la pământ în câteva secunde.
De asemenea, 35% din energia exploziei este sub formă de radiație luminoasă și termică (căldură), ce produce orbire prin arderea retinei, arsuri pe piele și incendierea materialelor combustibile.
În cazul armelor cu neutroni, iradierea directă cu radiații nucleare poate cauza moartea sau, în cazul dozelor mai mici, boala de iradiere.
Aproape 200.000 de oameni au murit în Hiroshima și Nagasaki, din cauza bombelor nucleare
Singurele două bombe nucleare lansate vreodată, în istoria omenirii, au fost folosite spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1945, americanii au aruncat 2 bombe atomice cu fisiune în orașele Nagasaki și Hiroshima din Japonia.
Primul eveniment a avut loc în dimineața zilei de 6 august 1945, când Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol cu uraniu, cu codul „Little Boy”, asupra orașului Hiroșhima.
Trei zile mai târziu, pe 9 august, un dispozitiv tip implozie cu plutoniu, având codul „Fat Man”, a fost aruncat asupra localității Nagasaki. Între 100.000 și 200.000 de oameni, în majoritate civili, au murit în urma celor două explozii.