Ce subiecte au picat la Bac la istorie în ultimii ani. Cât de dificile au fost
Ce subiecte au picat la Bac la istorie în ultimii ani și la ce trebuie să se aștepte elevii anul acesta. Absolvenții de liceu au mari emoții în această perioadă. Elevii au început examenele din cadrul Bacalaureatului. Ei au susținut astăzi prima probă la Limba și literatura română, iar acum urmează să își pună la punct notițele pentru testarea la istorie. Programa pentru această materie a fost adaptată în ultimii ani, raportându-se în ultimul timp la situația pandemică și la faptul că învățăceii au făcut cursul online și fizic. Ce subiecte au picat la BAC la istorie în anii trecuți?
Ce subiecte au picat la Bac la istorie în ultimii ani
Învățăceii care au terminat liceul se pregătesc de o etapă extrem de importantă în viața lor. Aceștia au început examenele din cadrul Bacalaureatului cu prima probă la Limba și literatura română, urmând ca în curând să fie testați și la istorie.
Programa în cazul acestei materii a avut parte de mici schimbări din cauza pandemiei. Mai exact, lecțiile au fost adaptate la situația pandemică și la faptul că toți elevii au făcut cursuri online și fizic. Candidații care vor să vadă ce a picat la istorie în ultimii ani pot consulta în acest articol subiectele diverse. Cei care dau examen la istorie în curând sunt absolvenții claselor cu profil uman, în cadrul probei obligatorii.
Programă Bac istorie 2022
Domeniile de conținut au fost următoarele, conform programei la istorie pentru BAC 2021.
- Popoare și spații istorice – Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.
- Oamenii, societatea și lumea ideilor – Secolul XX- între democrație și totalitarism. Ideologii și practici politice în
- România și Europa.
- Constituțiile din România – Statul și politica
- Autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc – Statul român modern, România postbelică, stalinism, național-comunism și disidență anticomunistă.
- Construcția democrației posdecembrise.
- Relațiile internaționale – Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediul. România și concertul european.
Subiecte Bac istorie 2022
Primul subiect este punctat cu 30 de puncte. Elevii au primit în trecut două texte din i.A Pop, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri și K. Hitchins, Românii 1774-1866.
Al doilea subiect avea un text din I. Bulei, O istorie a românilor. Fragmentul prezintă faptele lui Iancu de Hunedoara pe baza căruia elevii au avut de răspuns la 6 cerințe. Una din ele presupune formularea unui punct de vedere al candidatului, cerință notată cu 10 puncte.
Elevii au avut de redactat la subiectul 3 un eseu despre practicile politice adoptate în România în secolul al XX-lea. Ei trebuiau să atingă momente precum constituțiile din 1923, 1938 și 1965, ideologiile politice din România în prima jumătate a secolului XX și formularea unui punct de vedere cu privire la politicile adoptate de România în anii `90.
Ce subiecte au picat la Bac la istorie în ultimii ani. Ce au avut elevii de rezolvat în 2019
Candidații au primit două fragmente la primul subiect din lucrările Istoria României scrisă de M. Bărbulescu și România sub regimul comunist de D. Deletant. Subiectul al doilea a fost un text din „Monarhia în România” de I. Scurtu. Fragmentul prezenta începuturile monarhiei din România și poziționarea Principatelor Unite în războiul ruso-turc. Subiectul al treilea a cuprins un eseu despre acțiunile militare și diplomatice desfășurate de români în Evul Mediu și la începuturile modernității.
Subiecte Bacalaureat istorie 2018
La primul subiect s-au dat două fragmente din Ş. Papacostea, „Geneza statului în evul mediu românesc”. Cele două vorbeau despre relațiile internaționale și alianțele pe care le-au făcut unii domnitori pentru a-și ajuta țările. La al doilea subiect a fost dat un fragment din lucrarea „De la Războiul Fierbinte la Războiul Rece” a lui F. Constantiniu. Candidații au avut de realizat la subiectul al treilea un eseu despre consolidarea statului roman în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.