Ce strategii folosesc angajatorii pentru a afla dacă angajații lor s-au vaccinat anti-Covid-19. Sigur nu te-ai fi gândit la asta

Ce strategii folosesc angajatorii pentru a afla dacă angajații lor s-au vaccinat anti-Covid-19. Sigur nu te-ai fi gândit la asta
Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat

România nu se află pe lista țărilor în care vaccinarea anti-Covid-19 reprezintă o condiție pentru ca angajații să-și păstreze locurile de muncă, dar asta nu înseamnă că angajatorii nu și-ar dori ca mediul de lucru de la birou să fie unul câr mai sigur. Pentru a avea o evidență privind gradul de vaccinare în rândul colectivului, unii angajatori au apelat la metode ușor de acceptat de către personal, având chiar forma unor beneficii.

Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat

Ei bine, cei mai inspirați dintre angajatori s-au gândit să încurajeze vaccinarea prin oferirea unei zile libere la data rezervată pentru vaccinare, fiind o metodă foarte simplă de a afla cine este imunizat. O altă categorie de angajatori a decis să creeze un tabel cu zile în care angajații merg la birou special pentru a fi întrebați detalii privind vaccinarea.

Fondatorul Creasoft, o companie care produce sisteme de monitorizare şi control de la distanţă a explicat pentru AlephNews că i se pare perfect normal ca angajații să fie monitorizați și verificați cu privire la vacinare, având în vedere că în joc este pusă viața tuturor.

„Cred că ar trebui modificată legea în aşa fel încât angajaţii să poată fi întrebaţi dacă s-au vaccinat sau nu şi să poată dovedi asta, pentru că până la urmă e o problemă de securitate a muncii. Sigur, şi la vaccinaţi există riscul de a da mai departe virusul, dar e mai mic.

Cred că, atât în calitate de angajator, dar şi de angajat, am dreptul să ştiu dacă colegii mei sunt vaccinaţi, să mă simt în siguranţă. Noi nu avem încă în aplicaţia pe care am dezvoltat-o pentru rezervarea locurilor la birou întrebarea legată de vaccinare, dar e o idee bună să îi întrebăm asta, iar răspunsul să fie opţional“, a explicat Adrian Dinu.

Angajații nu pot fi obligați să se vaccineze

Contrar celor afirmate de Adrian Dinu, specialiștii în Resurse Umane susțin că aceste constrângeri nu sunt legale, având în vedere că vaccinarea nu este obligatorie în România. Singurul lucru pe care angajatorii îl pot face este să-și întrebe personalul cu privire la vaccinare, dar fără a aplica vreo sancțiune dacă aceștia nu vor să ofere detalii.

„Vaccinarea este la noi în ţară încă voluntară şi neobligatorie. Orice demers întreprins de angajator în sens contrar poate îndreptăţi salariaţii la acţiuni în discriminare şi despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin respectivele încălcări ale angajatorului. De altfel, practica a evidenţiat faptul că unii salariaţi sunt destul de vehemenţi împotriva unor astfel de măsuri ale angajatorilor.

Pe de altă parte, având în vedere cadrul legal actualizat odată cu prelungirea stării de alertă (iulie 2021), angajatorii îşi pot întreba salariaţii dacă s-au vaccinat atât timp cât răspunsul la o astfel de întrebare este voluntar şi nu sunt avute în vedere sancţiuni, de orice fel (tratament diferenţiat, restricţionare acces, aplicarea diferenţiată a drepturilor esenţiale în cadrul unităţii etc.) ca urmare a răspunsului acestora“, a explicat Roxana Abraşu, partener al casei de avocatură NNDKP, coordonator al practicii de dreptul muncii, potrivit RomaniaTV.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI