Ce spunea CIA despre Nicolae Ceaușescu. Notele secrete arată fața neștiută a dictatorului

de: Daniel Ștefan
01 07. 2019

Nicolae Ceaușescu avea relații bune cu americanii. Cel puțin, cam asta era imaginea pe care trebuia să o vadă românii, dar cam tot asta vedeau și sovieticii și nu au fost deloc încântați. CIA, serviciul de informații american, avea câteva documente secrete despre dictatorul român, care au fost, azi, dezvăluite și aflăm cum îl vedeau americanii pe cel ce avea să devină ultimul tiran al Europei de Est.

Se tot spune, și în școlile de azi, și prin presă, că România ajunsese foarte izolată de restul omenirii, mai ales după 1975. Dacă ne referim strict la românii de rând și la condițiile în care trăiau, este adevărat. Dacă, însă luăm în calcul relații externe ale României Socialiste, o să observăm că țara noastră, deși una prin excelență comunistă, a ținut legătura cu marile puteri până la sfârșitul anilor ’80.

Sursa: Adevărul

Probabil, a fost și o strategie a lui Nicolae Ceaușescu, de a răspândi în lume o imagine mai frumoasă decât era în realitate față de România și să reducă suspiciunile. Cu toate că dictatorul îi ura pe capitaliști, nu se putea rupe de ei pentru că nici controlul Moscovei nu-i surâdea. Ceaușescu a descoperit problema pe care au avut-o toți liderii din teritoriile românești, de-a lungul istoriei – că era înconjurați de inamici sau de state profitoare care doreau doar câștiguri unilaterale. Pentru dictatori, SUA erau un rău necesar, iar americanii n-au fost ușor de păcălit de atitudinea binevoitoare a președintelui comunist.

Raport CIA: cum îl vedeau americanii pe Nicolae Ceaușescu

Cuplul prezidențial român și cel american, în anii ’70

În ansamblu, americanii aveau o părere oarecum admirativă față de Ceaușescu și observăm asta în documentele declasificate ale CIA din anii ’70 – ’80. Toate țările își pun serviciile secrete să colecteze informații despre liderii lumii, mai ales cei din regiunile ostile. Evident, România nu era periculoasă, dar era pionul din fața URSS-ului.

CIA a încercat să formuleze o atitudine cât mai imparțială față de președintele RSR și, oricum, era mai obiectivă decât urma să fie a românilor, în 1989, însetați de răzbunare pentru toate dificultățile pe care le-au suportat pe nedrept. Portretul pe care i l-a „zugrăvit” CIA este foarte interesant:

„Ceauşescu e vanitos şi nu vrea să împartă cu nimeni centrul atenţiei. Tinereţea sa relativă, puterea de conducere şi deciziile sale singulare au permis României să facă paşi semnificativi în a se rupe de sub influenţ sovietică. Deşi Ceauşescu nu a rezistat să se prezinte ca un erou naţional, nu a devenit beat de putere şi nu este corupt. S-a dovedit mărininos cu oponenţii săi politici”, arăta un raport al CIA, din 16 noiembrie 1973, conform Adevărul.

Sursa: Adevărul

În ciuda cultului personalității care-i măgulea pe soții Ceaușescu, România înregistrase, din 1970, cea mai mare creștere economică din lume. Prețul pentru această creștere era mai puțin cunoscut sau ignorat.

„Industrializarea rapidă a fost realizată în special prin importuri masive de utilaje şi echipamente din Occident, majoritatea pe credit. Ca rezultat, îndatorarea României în valută şi povara acesteia au devenit o imensă durere de cap. România este prinsă într-un cerc vicios. Pentru a plăti datoriile externe, Ceauşescu face presiuni pentru o mai mare independenţă economică, dar pentru a susţine creşterea economică rapidă şi a creşte eficienţa economiei, România are nevoie de un acces mai mare la tehnologia şi creditele din Occident”, arăta un raport CIA.

Americanii, uimiți de modul cum s-a menținut la putere Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu și Richard Nixon

Și, totuși, observăm că americanii erau destul de bine informați și vizavi de situația socială din România Socialistă.De altfel, oricine ar fi putut intui cu ușurință la ce se putea ajunge după o astfel de politică internă de austeritate.

„Românii au suportat greutatea programului de austeritate. Lipsa alimentelor, în special a cărnii, făinii, zahărului şi a produselor lactate este mai mare decât în anii 1950. Veniturile reale au scăzut pentru prima dată în istoria recentă. Lipsurile în energie au perturbat producţia şi au cauzat greutăţi pe scară largă, iar condiţiile de muncă s-au deteriorat c rezultat al creşterii numărului de ore, tăierilor de salarii şi pedepselor crescute pentru absenteism.”

Sursa: Adevărul

La începutul anului 1985, americanii erau uimiți cum de a reușit Nicolae Ceaușescu să rămână la putere două decenii, fără să fie contestat de opozanți politici sau chiar de către populația sărăcită și înfometată. Evident, Securitatea a jucat un rol foarte important în a-i menține docili pe români.

În ceea ce-i privește pe opozanții dictatorului, el a avut grijă să facă mereu schimbări de posturi în structurile de stat, ca să evite formarea unor baze de putere independente. De aceea și-a plasat în poziții cheie doar oameni de încredere și rudele. În acel an, americanii erau convinși că dictatorul avea să mai stea la putere cel puțin trei ani, chiar și în situația dată. Și au avut dreptate.