Ce spune Raed Arafat despre dosarul lui de la DNA: „6 luni din viața mea, un coșmar”

de: Ștefan R. Apostol
28 04. 2022

Unul din cei mai vizibili oficiali ai MAI, este fără îndoială Raed Arafat. Denumit părintele SMURD, medicul Raed Arafat și-a cimentat notorietatea în spațiul public românesc. Mai ales după ce în urmă cu câțiva ani era pe cale să fie demis. Atunci mii de români au ieșit în stradă, arătându-și suportul pentru cel care a revoluționat sistemul medical de urgență din România. În toți acești ani au existat momente grele pentru medicul Arafat, culminând cu un dosar DNA pentru abuz în serviciu. Recent, procurorii DNA au vrut să redeschidă acest dosar, dar magistrații bucureșteni au respins cererea, clasând astfel cazul. Dar, după cum spune chiar Raed Arafat, au fost „6 luni de coșmar”.

Raed Arafat și popularitatea sa din ultimii ani

În urmă cu 32 de ani, în Transilvania, în orașul Târgu Mureș, se afla sediul serviciului de salvare SMURD din România. Acesta a fost înființat imediat după Revoluție, în 1990 de către Raed Arafat, un tânăr medic de terapie intensivă care a fost șocat de ratele ridicate de mortalitate din secțiile de urgență din țară.

După ce a părăsit Orientul Mijlociu în adolescență, a studiat medicina în România. În prezent, este un nume cunoscut și una dintre cele mai populare figuri. Cu toate acestea, Arafat spunea în acei ani de început că mai sunt multe de făcut pentru a reforma serviciul de sănătate.

„Avem nevoie de mai multă finanțare. Trebuie să lucrăm foarte mult la dezvoltarea resurselor umane și la mecanismele de a păstra resursele umane aici, în România.

A treia problemă este infrastructura. Spitalele noastre sunt foarte vechi. Trebuie să le modernizăm pentru a le face mai eficiente.”, declara medicul Raed Arafat.

Cu muncă, perseverență și încăpățânare, Raed Arafat reușea să aducă la standarde de invidiat sistemul medical de urgență din România. Au fost aduse echipamente, de la salvări și până la tehnică medicală de urgență. A venit și un moment mai puțin plăcut în 2012, când s-a dorit înlăturarea acestuia printr-o decizie anunțată de Traian Băsescu.

La vremea aceea președintele statului, Traian Băsescu avea să-l catalogheze pe Raed Arafat drept „Inamicul reformei sănătății”, acesta din urmă luând decizia de a demisiona. Reacția opiniei publice a fost una surprinzătoare, mii de români ieșind în stradă. Atunci și-au arătat suportul pentru cel care, la acea vreme, vroia să facă ceva pentru sistemul medical românesc.

Au trecut anii, iar medicul Arafat și-a continuat munca și revoluțonarea sistemului medical românesc de urgență. Dar, ultimii doi ani i-au adus o scădere a popularității. Această scădere a venit ca urmare a unor decizii controversate, luate pe timpul pandemiei.

Anul 2018 și dosarul DNA de abuz în serviciu

În urmă cu 4 ani, în 2018, în urma mai multor sesizări, procurorii DNA decideau să demareze o anchetă amplă pe numele lui Raed Arafat. Acuzațiile aduse în dosar erau de abuz în serviciu. În dosar se făceau referiri la sume extrem de mari cheltuite, abuziv, pentru achiziționarea de noi ambulanțe SMURD. De atunci și până astăzi nu s-a luat nicio decizie în acest dosar, din lipsa de probe.

Asta, însă, nu i-a împiedicat pe procurorii DNA să ceară redeschiderea dosarului în fața magistraților de pe lângă Tribunalul București. Spre suprinderea procurorilor, magistrații aveau să dea aviz negativ cererii, astfel clasând dosarul. Dar tot acest demers, spune Raed Arafat, au însemnat 6 luni de coșmar:

„Astăzi dimineață, după mai multe înfățișări și amânări, am aflat vestea că DNA a pierdut în tentativa sa, ilegală și bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat, pentru a mă urmări penal pentru abuz în serviciu. Urmează să ies cu explicații amănunțite despre acest dosar.

Această tentativă nejustificată și abuzivă care m-a vizat, m-a vulnerabilizat în fața opiniei publice, și mi-a transformat ultimele 6 luni din viața mea într-un coșmar, știind foarte bine că nu sunt vinovat cu nimic, fiind ținta unui abuz”, a scris Raed Araft.

Rămâne doar să așteptăm clarificările Secretarului de Stat în acest dosar și să vedem dacă DNA va continua ancheta.