Ce spune Ion Iliescu despre implicarea lui în Revoluția din 1989. „A trebuit să încheiem violent un capitol de istorie”
Ion Iliescu a publicat pe blogul personal un articol în care face precizări cu privire la implicarea lui în Revoluția din 1989. Fostul președinte al României, care este acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Revoluției, este de părere că românii ar trebui să asculte toate punctele de vedere cu privire la violențele din urmă cu 30 de ani și să nu judece faptele după „etichetele lipite de unii sau de alții.”
Ion Iliescu, despre implicarea lui în Revoluția din 1989: „Nu avea cum să se termine bine o astfel de perioadă de lipsuri”
Fostul președinte al României a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției, alături de alți inculpați, fiind acuzat de crime împotriva umanității. Pentru a-și exprima propria versiune a evenimentelor din 1989, Ion Iliescu a publicat un articol pe blogul personal.
„A trecut suficient timp de la evenimentele din decembrie 1989 pentru a analiza, de o manieră obiectivă, cauzele și consecințele Revoluției, analiză care va fi pusă în contextul acelei perioade. Nu intenționez să răspund tuturor clișeelor care țin loc de evaluare a faptelor din urmă cu treizeci de ani. Cred sincer că societatea românească este suficient de matură pentru a accepta toate punctele de vedere, și a judeca faptele, și nu etichetele lipite de unii sau de alții pe aceste fapte”, și-a început Ion Iliescu articolul.
El a mai scris că Revoluția este consecința cea mai gravă a eșecului puterii politice în exercițiu de a răspunde nevoilor și cerințelor societății și a mers înapoi în timp, pe firul istoric, până în anul 1938.
„Da, Revoluția Română a fost un moment de violență socială, care are explicațiile lui, despre care am vorbit nu o dată. Istoria nu a fost clementă cu România, și trebuie să spunem lucrurile acestea, dacă vrem să înțelegem de ce a trebuit să încheiem violent un capitol de istorie, cel al totalitarismelor românești, început, din păcate, tot violent, odată cu instaurarea dictaturii regale, în 1938, dictatură pregătită de multe și variate încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești, care au avut ecouri puternice în epocă. De fapt, întreaga perioadă interbelică a fost marcată de violență socială, dominată de sărăcie și de consecințele Marii Crize economice din perioada 1929-1933”, a precizat fostul șef de stat.
Ion Iliescu a mai scris că Revoluția a avut loc pentru că „nu se mai putea, ne ajunsese tuturor cuțitul la os”, în ciuda conspirațiilor care s-au vehiculat după 1990.
Citește articolul complet scris de Ion Iliescu accesând link-ul de AICI!