Ce sporturi se vor putea practica, de fapt, după 15 mai. Anunțul făcut de ministrul Tineretului și Sportului

de: Năstase Mirabela
13 05. 2020

Ministrul Tineretului și Sportului a precizat care sunt sporturile care se pot practica în aer liber, dar și condițiile de care trebuie să țină cont sportivii, începând cu data de 15 mai.

Ce sporturi se vor putea practica, de fapt, după 15 mai. Anunțul făcut de ministrul Tineretului și Sportului

Acest document a fost elaborat în baza discuțiilor avute cu specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică și va fi discutat și cu reprezentanții Ministerului Sănătății, urmând ca măsurile să fie concretizate într-un nou ordin comun.

Aceste măsuri descriu cadrul în care sporturile individuale în aer liber pot fi practicate de către sportivi. Este vorba despre activități sportive individuale și în grupuri nu mai mari de trei persoane, în aer liber.

De asemenea, sportivii vor putea relua antrenamentele pentru atletism, însă doar în probele de alergare și cu o distanță de zece metri între ei, la aruncarea ciocanului, discului, suliței sau greutății. Pentru automobilism va fi permis accesul unei singure persoane în mașină, iar al tenis pot participa doar doi sportivi și un antrenor sau medic, iar schimbarea terenurilor nu mai este permisă.

Este interzis scuipatul în timpul antrenamentului

În plus, se mai pot relua antrenamentele pentru: aeronautică, alpinism, caiac, canotaj, ciclism, echitaţie, golf, karting, motociclism, tir cu arcul, tir sportiv şi yachting (windsurfing şi bărci cu vele). Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este admis, doar minorii, prin excepție, pot fi însoțiți de către un adult.

Documentul cu măsuri pentru sportivi poate fi consultat pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului. Pe toată durata antrenamentului trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea fi prezente, de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin șase metri în perioadele de activitate intensă. Se ține astfel cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari. De asemenea, este interzis scuipatul în timpul antrenamentelor.

La finalul antrenamentelor, echipamentele trebuie dezinfectate, iar hainele de antrenament trebuie să fie spălate la temperaturi de peste 80 de grade Celsius.