Ce simt oamenii față de apocalipsă: studiul care îți răspunde la întrebările despre sfârșitul lumii
Un studiu recent realizat de cercetătorii britanici atrage atenția asupra sentimentelor pe care le au oamenii față de sfârșitul lumii. Concluziile publicate în Scientific Reports nu sunt cele la care te aștepți.
Un grup de cercetători de la Oxford au făcut un sondaj pe aproximativ 2500 de persoane din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Scopul a fost de a-și forma o opinie informată în privința apocalipsei. Participanții la studiu au fost rugați să clasifice cât de rău este pentru ei unul din trei scenarii.
Pornind de la premisa unui eveniment apocaliptic, documentul disponibil aici, a agregat reacția respondenților la trei scenarii. În prima situație, rasa umană a dispărut complet de pe suprafața planetei noastre, din cauza unei catastrofe globale. În cea de a doua situație, doar 80% dintre oameni au dispărut. Varianta trei pleca de la premisa că nu s-a schimbat nimic, nu a murit nimeni iar viața a continuat în condiții normale.
În mod previzibil, cei mai mulți au optat pentru ultima variantă. În mod implicit, majoritatea oamenilor este reticentă la schimbare și își dorește ca lucrurile să fie în permanență la fel. Partea ciudată a studiului a venit când au fost analizate răspunsurile la celelalte întrebări. În mod surprinzător, oamenii au fost mai încântați de ideea extincției rasei umane, decât de premisa de a rămâne la nivel global doar 20% din populație.
”Când au fost în fața unei întrebări simple, fără echivoc, despre dispariția speciei umane, participanții nu au văzut-o în mod exclusiv ca pe ceva rău.”, a fost concluzia cercetătorilor. Când aceleași întrebări au vizat animale, răspunsurile s-au schimbat drastic. Oamenii au preferat dispariția a 80% dintre membrii unei specii decât extincția ei.
Oamenii de știință au înțeles la nivel uman de ce participanții la studiu au răspuns în acest fel, dar nu au o explicație științifică. În teorie, reacția naturală ar fi fost ca oamenii să-și dorească să supraviețuiască și așa a fost, dar când vine vorba de supraviețuirea parțială a speciei, cei mai mulți s-au gândit probabil că nu ar fi suficient de norocoși încât să se numere printre supraviețuitori, iar viața li s-ar fi schimbat atât de radical încât nu merită trăită. Gradul de suferință din cauza pierderii celor dragi ar fi fost de asemenea semnificativ în cazul unui număr limitat de persoane rămase în viață.