Ce și-au dat seama după un an de pandemie guvernanții români despre terase, baruri și restaurante. Ar fi ajutat enorm dacă se întâmpla asta

de: Ștefan R. Apostol
12 04. 2021

La un an de la declanșarea Pandemiei, sectorul HoReCa suferă pierderi greu de recuperat. Printre costurile lunare în cadrul HoReCa se numără și plata drepturilor de autor pentru muzica difuzată în incinta locațiilor. Deși localurile în mare parte au fost închise, aceste cotizații au fost obligați să le plătească în continuare. Acum legiuitorii s-au gândit să-i scutească de plata acestor drepturi printr-un proiect de lege.

Sectorul HoReCa scutit de plata drepturilor de autor

De la instaurarea stării de urgență și, ulterior, de alertă, sectorul HoReCa a suferit cele mai mari pierderi economice. Închiderea localurilor, restaurantelor, barurilor și a cluburilor, au generat pierderi de milioane de euro. Multe dintre afacerile din domeniu au devenit falimentare și, deci, au fost închise.

Celelalte care au rezistat totuși au lunar cheltuiele masive. Au avut cheltuieli cu salariile și impozitele. Dar au avut cheltuieli și cu plata drepturilor de autor, deși în spațiile închise nu s-a mai difuzat muzică absolut deloc.

Legiuitorii români, mai exact reprezentanții PNL, și-au dat seama de această situație. Recent au venit cu o propunere legislativă în Camera Deputaților. Inițiatorii acestui proiect sunt liderul deputaților PNL, Ludovic Orban și Gigel Știrbu, fost ministru la Cultură, conform Profit.ro.

Proiectul, dacă este votat în Camera Deputaților, va avea efect doar pe perioada de Pandemie, și este un demers important pentru sectorul HoReCa. Cheltuielile, mai ales acum, au crescut, iar bugetele afacerilor din domeniu sunt aproape de zero, datorită lipsei de clienți. Plata acestei taxe pentru drepturile de autor este o cheltuială nejustificată în contextul actualei situații, deci proiectul este unul de bun augur.

”Industria HoReCa este printre cele mai afectate de pandemia de Covid-19, având în vedere că a fost, de fiecare dată, vizată de restricțiile impuse de autorități, atât în perioada stării de urgență, cât și recent, pe fondul exploziei numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

(…) se cunosc perioadele în care aceste unități au fost obligate să fie închise prin decizii publice reglementate prin hotărâri ale Guvemului și hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, arată inițiatorii proiectului.

Pierderile industriei HoReCa în România în Pandemie

Din cauza restricțiilor și a decizie de a închide tot ce înseamnă HoReCa, industria a pierdut anul trecut aproape 100.000 de locuri de muncă. Companiile din sector au acumulat pierderi de aproximativ 3 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020. Aproximativ 90.000-100.000 de angajați din cei 230.000 au rămas fără loc de muncă până la sfârșitul lui 2020.

„Estimăm că industria noastră va pierde aproximativ 60% din cifra de afaceri în 2020. Anul trecut am avut venituri de 5 miliarde de euro. Procenutl de 60% înseamnă o pierdere de aproximativ 3 miliarde de euro.

Contribuția directă a sectorului HoReCa la PIB-ul României este de 2,79%, iar contribuția totală  este de 5,4%.”, declarau anul trecut reprezentanți ai industriei HoReCa.

Anul 2021 nu a adus nicio îmbunătățire pentru HoReCa, deși se anunțau relaxări în această zonă. În ultima perioadă la nivel guvernamental se discută cu reprezentanții HoReCa pentru o formă de relaxare după data de 1 iunie, anul curent. Rămâne să vedem care va forma finală a acestor negocieri și dacă se vor putea pune în aplicare.