Ce sfânt sărbătoresc românii pe 14 februarie. Nu este Sfântul Valentin și nu are legătură cu Ziua Îndrăgostiților

Autor: Năstase Mirabela - 10:33, 14 feb. 2020
Ce sfânt sărbătoresc românii pe 14 februarie. Nu este Sfântul Valentin și nu are legătură cu Ziua Îndrăgostiților

Deși mulți români creștin-ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Valentin, în realitate, în calendarul creștin ortodox al zilei de 14 februarie apare alt sfânt, care nu are nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților. Despre cine este vorba.

Ce sfânt sărbătoresc românii pe 14 februarie

Sfântul Cuvios Auxentie este prăznuit în calendarul creștin ortodox al zilei de 14 februarie. Acesta s-a născut la Constantinopol, în timpul împăratului roman Teodosie al II-lea (408-405)

 Sfântul Cuvios Auxentie este fiul lui Ada Persul și era recunoscut și prețuit la Constantinopol pentru calitățile militare, dar și pentru cunoștințele teologice. Apropierea acestuia de oamenii înduhovniciți a făcut ca acesta să aleagă calea monahală. Astfel că, a lăsat deșertăciunea lumii și s-a făcut ostaș al împăratului Hristos. Monah fiind, acesta a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot.

Datorită cinestei și slavei care i se dădeau în cetate, acesta și-a dorit să ducă o viață mai liniștită, motiv pentru care s-a retras în Bitinia. Apoi, s-a așezat pe un munte, nu departe de Calcedon. A fost descoperit de niște păstori, iar oamenii au început să vină la el, deoarece primise daruri tămăduitoare pentru cei suferinzi.

Credincioșii i-au construit aici o chilie, în vârful muntelui, de unde comunica cu cei care veneau pentru sfaturi și pentru tămăduire, printr-o ferestruică în peretele chiliei. Sfântul Cuvios Auxentie a participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451), unde a luat apărarea credinței.

Cine a fost Sfântul Valentin

În calendarul catolic, pe 14 februarie este prăznuit Sfântul Valentin, episcopul Umbriei, fiind cel de la care a pornit tradiția zilei Îndrăgostiților. Acest Sfânt Valentin este cunoscut ca fiind un vindecător al bolanvilot și sfânt al iubirii creștine și al familiei. Deși nu se cunosc foarte multe amănunte despre sfântul Valentin, este cunoscut faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulți oameni s-au și botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI