Ce semnificație spirituală are echinocțiul de primăvară. Ce simbolizează, de fapt

de: Ionuț Vieru
20 03. 2023

Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, atunci când Soarele se află exact pe ecuatorul ceresc. Este un fenomen important care are loc de două ori pe an, marcat de tradiții și obiceiuri, însă ce semnificație spirituală are echinocțiul de primăvară?

Ce înseamnă echinocțiul de primăvară?

Fenomenul de echinocțiu are loc de două ori pe an. Prima dată se întâmplă atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică, astfel având loc echinocțiul de primăvară. A doua oară este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în cea sudică, având loc echinocțiul de toamnă.

De regulă, echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 martie și marchează prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic. Anul acesta, în România, echinocțiul de primăvară va avea loc pe 20 martie la ora 11:24 PM.

Ce semnificație spirituală are echinocțiul de primăvară?

Cuvântul „echinocțiu” derivă din limba franceză, de la cuvântul „equinoxe”. La rândul lui, acesta provine din latinul „aequinoctium”, care înseamnă „noapte”.

Echinocțiul de primăvară este sărbătorit de diferite culturi din întreaga lume în mod diferit. În Iran, Afganistan sau regiunile kurde din Irak, Siria, Turcia sau Asia Centrală, echinocțiul de primăvară marchează începutul unui nou an, așa cum spune calendarul solar iranian.

În unele zone, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de „Nowruz”. Timp de două săptămâni, oamenii merg în vizită la cât mai multe rude și mănâncă bucate tradiționale.

Citește și: Ce este echinocțiul și de ce ”se simte” diferit pe regiunile globului

Petru unii oameni, echinocțiul de primăvară are o semnificație spirituală foarte importantă. Este o adevărată sărbătoare a reînvierii, a luminii și a purificării. Se așteaptă cu nerăbdare acestea zi pentru a elogia puterea Soarelui și pentru a se bucura de lumină.

Totodată, echinocțiul de primăvară este momentul în care mulți oameni încep să se pregătească de Paște. În realitate, sărbătoarea influențează data sărbătoririi Paștelui, iar ziua fixă este stabilită în funcție de prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.

Tradiții și obiceiuri

În trecut, Soarele era sărbătorit ca o zeitate, iar ziua în care lumina și întunericul erau egal constituia un moment cu adevărat magic. Potrivit tradițiilor, oamenii priveau la Soare și înregistrau ciclurile naturii în funcție de schimbările aduse de acesta.

În România, există o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi, mai ales de către cei din mediul rural. De exemplu, oamenii își curăță ograda și câmpurile de uscători prin focuri ritualice, astfel marcând ziua echinocțiului.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Pe ce dată începe și ce nu este bine să faci

Chiar și copiii respectă un ritual vechi, care are menirea să sporească lumina și căldură primăverii. Aceștia bat pământul cu bețe și strigă „„Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură!”.

În Moldova, cei mici împodobesc o creangă uscată cu flori și colindă cu ea din casă în casă recitând versuri din diferite cântece populare. De asemenea, tinerii mergi prin păduri pentru a culege flori de primăvară și ciuperci.