Ce semnificație au codurile de pe fructe și legume. Cum îți dai seama dacă sunt bio, tratate artificial sau modificate genetic

de: Sabina Anastasia
30 10. 2023

Ai observat vreodată că pe fructe sau legume sunt lipite de cele mai multe ori autocolante cu anumite coduri, sub forma unor înșiruiri de numere? În funcție de prima cifră din secvența cu pricina, poți să îți dai seama dacă produsul este bio, tratat artificial sau modificat genetic.

Rolul codurilor lipite pe fructe sau legume

Din anii 1990, majoritatea producătorilor și a comercianților din industria alimentară au apelat la utilizarea unor coduri sub forma unor șiruri de numere. Rolul lor a fost și este informativ, ajutând reprezentanții magazinelor să economisească timp și să monitorizeze stocul produselor mai ușor.

Codurile de pe fructe și legume sunt stabilite de Federația Internațională pentru Standarde de Produse. La momentul actual, aceste înșiruiri de numere reprezintă instrumente ce facilitează stabilirea unor prețuri exacte, a controlului în cadrul inventarului și managementul categoriilor de produse.

Bio, tratat artificial sau modificat genetic?

Pentru consumatori, codurile de pe fructe și legume pot oferi informații și cu privire la calitatea produselor pe care le achiziționează. Cifra cu care începe înșiruirea de numere de pe autocolantul lipit pe aliment dezvăluie detalii importante privind procesul de creștere și de coacere.

Dacă pe autocolantul fructelor sau legumelor pe care le cumperi, codul de numere începe cu 9, înseamnă că produsul este bio. Dacă începe cu 3/4, alimentul a fost supus unei tratări artificiale pentru a ajunge să fie expus la raft. În cazul în care codul începe cu cifra 8, înseamnă că produsul este modificat genetic.

Ce plusuri au fructele și legumele organice

Un fruct sau o legumă bio este cea care a fost cultivată, recoltată, depozitată și transportată fără apelul la substanțe chimice sintetice, procese de iradiere sau fumiganți. Este forma cea mai organică pe care o poate prezenta un produs expus la vânzare în magazin sau supermarket.

În general, alimentele care sunt bio pot să furnizeze organismului uman cu 21 la sută mai mult fier, cu 27 la sută mai multă vitamina C, cu 29 la sută mai mult magneziu și cu 13 la sută mai mult fosfor decât fructele și legumele cultivate în medii în care sunt tratate artificial.

Citește și: Ce rol are eticheta de pe banane, de fapt. Asta trebuie să faci cu ea

Produse tratate artificial VS. modificate genetic

Fructele și legumele bio sunt cele mai hrănitoare și sănătoase. Cele tratate artificial sunt supuse unor procese care să încurajeze producțiile bogate. Doar că substanțele chimice din pesticide și îngrășăminte sunt responsabile inclusiv pentru dezvoltarea de afecțiuni medicale în timp.

În ceea ce privește modificarea genetică, acest proces implică adăugarea unei porțiuni ADN în genomul plantei din care este produs(ă) fructul sau leguma. Astfel, rezultatul final prezintă o caracteristică nouă sau diferită în comparație cu alimentul original.