Ce se va întâmpla cu slujba botezului. Avocatul Poporului a intervenit, îndemn drastic pentru BOR

de: Alexandra Chivu
17 02. 2021

Avocatul Poporului propune un îndemn drastic pentru BOR după ce un copil a murit la Suceava în urma ritualului de botez. Slujba de creștinare a pruncilor ar putea fi schimbată.

Slujba de botez se dorește a fi altfel după moartea bebelușului din Suceava. Avocatul Poporului a transmis propunerile

Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire a Avocatului Poporului cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea slujbei de botez. Reprezentanții instituției au prezentat Bisericii câteva propuneri ce ar putea fi avute în vedere, cum ar fi includerea în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, dar și organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi.

Avocatul Poporului propune discuții între capetele bisericești și familii privind starea de sănătate fizică a bebelușului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai acestuia și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată în funcție de fiecare caz.

„Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava”, a transmis miercuri Avocatului Poporului, printr-un comunicat.

Stabilirea ritualului la o dată sigură pentru bebeluș

Altă variantă vizează încurajarea părinților pentru stabilirea botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a micuțului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri.

„Deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetăţenilor români identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identităţii naţionale, respectând canoanele bisericeşti şi fidelitatea faţă de tradiţie şi, fără niciun fel de ingerinţe din partea noastră în autonomia Bisericii Ortodoxe Române, am supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod.

Analizarea oportunităţii includerii în programa universitară a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi; discuţii amănunţite între preoţi şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz”, mai este notat în document.