Ce se va întâmpla cu românii care sunt duși la sediul Poliției. Proiect de lege nou. O persoană dusă la sediul Poliţiei nu va putea fi verificată mai mult de trei ore de polițiști, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, care a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor.
UPDATE 2 mai 2022: Noua lege a Poliţiei Române a fost promulgată de Klaus Iohannis chiar azi. Toți românii trebuie să afle schimbările majore care vor avea loc în toată România. Regulile intră în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial.
Noua lege prevede o durată maximă de timp pentru verificări sau aplicarea de măsuri legale. Polițiștii vor fi nevoiți să se miște mai rapid. L finalul cercetărilor, sunt obligați să lase cetățenii să plece. Indiferent de rezultatul verificărilor efectuate, informeaza antena3.ro.
Știrea inițială:
O persoană dusă de polițiși sediul poliției nu va putea fi verificată mai mult de 3 ore, informează un proiect de lege adoptat azi de Camera Deputaților. Decizia a fost luată de deputați cu 282 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege are ca scop de reglementare modificarea şi completarea art.36 din Legea nr.218/2002 în ceea ce privește organizarea și funcționarea Poliției Române, în interesul prevenirii şi eliminării apariţiei oricăror moduri neunitare de acţiune în rândul poliţiştilor.
Astfel, se propune stabilirea unei perioade determinate de timp pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul Poliţiei şi pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti conexe acestei măsuri.
„Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul Poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi un termen de trei ore de la momentul iniţierii deplasării”, arată un amendament al proiectului de lege.
De asemenea, articolul 36 din legea Poliției Române stipulează că polițistul e îndreptățit să conducă la sediul Poliției orice persoană, dacă nu poate stabili identitatea ei, precum și dacă aceasta este consideră suspectă de comiterea unei fapte penale sau atunci când pune în pericol alte persoane sau ordinea publică.
În situaţia în care identitatea respectivei persoane nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut de proiectul de lege, acest termen se va prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, adoptării măsurilor legale, fără a depăşi patru ore de la momentul iniţierii deplasării, prevede un alt amendament al alegii.
Nu în ultimul rând, noile reguli privind legitimarea persoanelor de către polițiști au intrat în vigoare în urmă cu doi ani. Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care:
a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii;
h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.