Ce se va întâmpla când submarinul plecat în căutarea Titanicului va rămâne fără oxigen. Singurul lucru ce i-ar putea salva pe cei dispăruți

de: Manolică Anca
22 06. 2023

Este alertă în apele Oceanului Atlantic! Echipe de salvatori din Statele Unite, Canada și Franța se află într-o cursă contracronometru în încercarea de a găsi submersibilul turistic Titan. Submarinul de 6,5 metri a dispărut în timpul unei călătorii spre epava de 111 ani de pe fundul Oceanului, în cursul zilei de duminică, 18 iunie. Iată ce se va întâmpla când acesta va rămâne fără oxigen.

Căutarea submersibilului Titan, o cursă contracronometru

Paza de Coastă a SUA, forțele aeriene și marina, printre alte grupuri de căutare și salvare din Canada și Franța, se confruntă acum cu un test de presiune suprem: trebuie să localizeze nava dispărută în apele Oceanului Atlantic, iar timpul nu curge deloc în favoarea lor.

Titanul, un submarin de 6,5 metri, a dispărut duminică dimineața, ora SUA, după ce a pierdut legătura cu nava-mamă la aproximativ 1 oră și 45 de minute de la începerea scufundării sale pentru a explora epava Titanicului la 13.000 de metri sub nivelul mării. Echipele de căutare speră să poată localiza și salva cele cinci persoane care se aflau la bord, înainte ca rezervele de oxigen de la bord să se epuizeze.

OceanGate Expeditions, care operează submarinul Titan și al cărui director executiv, Stockton Rush, se află la bordul navei dispărute, a declarat duminică seara pazei de coastă că vehiculul era echipat cu doar 96 de ore de oxigen, cronometrul fiind epuizat în jurul orei 7:08, joi dimineața.

Starea celor cinci pasageri aflați la bordul nefericitei călătorii rămâne neclară

Alături de Rush, care a fost pilotul navei, printre cei dispăruți se numără miliardarul britanic Hamish Harding, mogulul pakistanez din domeniul tehnologiei și energiei Shahzada Dawood și fiul său de 19 ani Sulaiman, precum și celebrul explorator al Titanicului Paul-Henri Nargeolet.

Oficialii americani și canadieni lucrează non-stop pentru a încerca să localizeze submarinul Titan dispărut la 900 de mile est de Cape Cod, însă zona de căutare este imensă. Suprafață de 20.000 de kilometri pătrați în Atlanticul de Nord, care poate ajunge până la o adâncime de 4.000 de metri, le complică enorm sarcina.

Ce se va întâmpla când submarinul plecat în căutarea Titanicului va rămâne fără oxigen

Echipele de salvare străbat Oceanul Atlantic pentru a găsi nava Titan de mare adâncime, într-o cursă contra cronometru, în condițiile în care nivelul de oxigen se epuizează rapid.

Experții se tem că s-ar putea ca energia electrică să se fi pierdut deja în interiorul vasului de 22 de picioare, ceea ce înseamnă că ”epuratoarele” vitale, concepute pentru a filtra nivelurile toxice de CO2 din spațiile închise, s-ar putea să se fi oprit deja. Prin urmare, pe măsură ce nivelul de oxigen scade, proporția de dioxid de carbon expirat va crește.

Iar specialiștii avertizează că o creștere a nivelului de dioxid de carbon la bordul submersibilului Titanic ar putea acționa ca un sedativ care îi va sufoca cinci exploratori prinși.

Intoxicația cu CO2 poate fi mortală

Dr. Ken Ledez, specialist în medicină hiperbară la Universitatea Memorial din St John’s, Newfoundland, spune că acesta ”Devine sedativ, devine un fel de gaz anestezic și veți adormi”, potrivit Dailymail.

Intoxicația cu CO2 poate fi mortală. Poate provoca asfixiere sau hipercapnie, atunci când o cantitate prea mare de gaz inundă fluxul sanguin. Respirarea aerului cu deficit de oxigen cauzat de concentrațiile extreme de CO2 poate duce la moarte prin sufocare. Se crede că oamenii pot supraviețui aproximativ 15 minute fără oxigen.

Cu toate acestea, un alt risc prezentat de submarinul Titan i-ar putea ajuta să supraviețuiască la timp pentru a fi salvați, susțin experții. Hipotermia, o potențială amenințare din cauza temperaturilor scăzute din adâncurile oceanului, ar putea face ca echipajul să-și piardă cunoștința și să ”trăiască” în timpul așteptării chinuitoare.

Epava Titanicului, care a lovit un iceberg și s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale din 1912, omorând peste 1.500 de persoane, se află pe fundul mării la o adâncime de aproximativ 3.810 metri. Ca distanță, ea este la aproximativ 1.450 km la est de Cape Cod, Massachusetts, și la 640 km sud de St. John’s, Newfoundland.

Citește și: Cum arată acum fetiţa din Titanic, Alexandrea Owens-Sarno are 33 de ani. Cu ce se ocupă astăzi