Ce se strică cel mai des la centralele termice. Defecțiuni, cauze și soluții. Cine poate face reparația
Tot mai muți români își montează în locuințe centrale termice pe gaz, în condițiile în care sistemele de termoficare devin tot mai vechi, iar caloriferele nu se încălzesc cât ar trebui. Cei care își achiziționează centrale termice trebuie să știe că acestea se pot defecta în cazul în care nu sunt întreținute cum trebuie. Iată câteva defecțiuni care pot apărea și cum pot fi reparate.
Ce se strică cel mai des la centralele termice
În primul rând, persoanele care își montează în locuințe centrale termice trebuie să știe că reparațiile se fac doar de către instalatorii autorizați special pentru astfel de intervenții. Cauzele care pot duce la defectarea unei centrale sunt multiple, la fel și defecțiunile care pot apărea în timp.
Defecțiunile la termostat nu sunt luate în seamă de mulți utilizatori, însă acestea nu trebuie să fie trecute cu vederea, întrucât un termostat defect poate face ca temperatura în casă să fie prea scăzută sau prea ridicată. Apelați cu încredere la un specialist în cazul în care întâmpinați această problemă.
Dacă centrala termică se oprește în mod repetat, poate fi vorba despre presiunea scăzută a apei, de o defecțiune a termostatului sau de blocajele care pot să apară pe conductele de apă.
În cazul în care temperatura apei este prea mică sau alternează, dar centrala funcționează normal, este vorba despre o defecțiune majoră. Fie s-a defectat elementul de încălzire, fie termostatul nu mai funcționează cum trebuie.
Dacă centrala scoate zgomote ciudate, probabil s-au acumultat impurități și sedimente în schimbătorul de căldură. În acest caz este nevoie de un specialist care să curețe depunerile din interior.
Centrala termică poate îngheța dacă este amplasată într-un loc rece. La fel se poate întâmpla și cu țevile prin care circulă apa. Ceea ce trebuie să faceți este să montați un robinet termostatic, care să deschidă instalația doar dacă temperatura apei trece de 6 grade Celsius.