Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia
Buna Vestire este prăznuită în fiecare an pe data de 25 martie. O sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, fiind cu cruce roșie, este respectată cu strictețe de toți creștinii. Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt, și ce obiceiuri și tradiții trebuie urmate, aflați în rândurile următoare.
Ce se sărbătorește de Buna Vestire?
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, însă data în care este prăznuită a variat la început. Unele Biserici din Apus, precum cele din Spania, sărbătoarea Buna Vestire pe data de 18 decembrie, iar alții o sărbătorea de Bobotează, pe 5 ianuarie.
Buna Vestire este sărbătorită pe data de 25 martie și mai este denumită în popor „Blagoveștenia”. Această sărbătoare este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Iisus Hristos.
Părintele profesor Ene Braniste este de părere că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de către Papa Leon al II-lea, aproximativ în anii 681-683. La început, sărbătoarea este cunoscută doar la nivel local cu denumirea de sărbătoarea așteptării Nașterii Domnului.
În Apus, varianta datei de prăznuire a existat până în sec XI, atunci când pe data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. La Armeni, Buna Vestire este sărbătorită pe data de 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului, adică 6 ianuarie.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare. Este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent de ziua în care cade aceasta.
Citește și: Când începe Postul Paștelui 2023. Cât durează și ce nu este bine să faci
Ce se face de Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri
În popor există tradiția sărbătoririi cucului, Buna Vestire fiind cunoscută și sub numele de „Ziua Cucului”. În preajma echinocțiului de primăvară, se spune că se pot face predicții cu privire la starea vremii, deoarece echinocțiul de primăvară este moment de răscruce al naturii.
De asemenea, se spune că este bine să ai bani în buzunar în această zi, pentru că orice cântat al cucului trebuie plătit, astfel încât să aducă sănătate și noroc din belșug. Dacă auzi cucul cântând, este bine să arunci un bănuț în direcția din care se aude.
De Buna Vestire este bine să punem îngerilor în pragul casei sare și pâine ca și hrană. În schimb, aceștia vor proteja locuința respectivă. În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni, deoarece este mare păcat. Cei care se ceartă de Buna Vestire vor avea necazuri tot anul.
Citește și: Calendar ortodox joi, 25 martie. Ce semnificație are, de fapt, Buna Vestire, marea sărbătoare de azi
Rugăciune la sărbătoarea „Buna Vestire”
Stapâne, Doamne, Dumnezeul nostru, Care eşti fără de început dimpreună cu Tatăl şi dimpreună-veşnic cu Duhul Tău Cel Sfânt, Făcătorul cerului şi al pământului şi a toată zidirea; Care ai plăsmuit pe om şi i-ai dat puterea de stăpânire asupra a tot ce ai făcut Tu; Care ai poruncit, ca un Iubitor de oameni, să locuiască în Raiul desfătării, însă el, prin pizma diavolului, alungat a fost din Rai. Or şi după întoarcerea sa în pământul din care a fost luat, nu ai îngăduit făpturii Tale să zacă sub tirania diavolului; ci în anii mai de pe urmă nu Te-ai ruşinat, cu toate că eşti Dumnezeu mai înainte de veci, să iei chip de rob şi din bunătatea Ta să Te naşti dintr-o fiică fecioară; prin proroci ai însemnat naşterea Ta negrăită din ea, trimiţându-l pe Gavriil, Arhanghelul Tău, să binevestească Fecioarei sfânta şi preacurata Ta zămislire dintr-însa;
Tu însuţi, Stăpâne, pentru rugăciunile ei şi ale tuturor Sfinţilor, dă-ne să auzim în suflete graiurile Tale ce ne dăruiesc iertarea greşelilor şi bucuria de neînstrăinat. Fă cunoscută poporului calea pe care să meargă, prin care vom bineplăcea bunătăţii Tale, şi ne îndrumă spre a împărăţi dimpreună cu Tine în Ceruri.
Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care bine eşti cuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.