Ce se pune în cârnaţii de casă pentru a fi cu adevărat tradiţionali. Aşa făceau şi bunicii noştri

de: Sabina Anastasia
04 12. 2023

A face cârnați de casă este una dintre activitățile culinare ce sunt practicate din ce în ce mai rar. Deși sună complicat, nu este deloc dificil să îi pregătești pentru masa de sărbători. Se fac din carne tocată și grăsime, la care se adaugă arome. Ce să pui în compoziție pentru a avea gustul cârnaților de la bunici.

Ce pui în compoziția pentru cârnați pentru a avea gustul de la bunici

Pe vremuri, mulți români obișnuiau să pregătească cârnați pentru masa de sărbători în propria bucătărie. Astăzi, acest obicei este întâlnit din ce în ce mai rar, și din cauza faptului că multe gospodine consideră că este greu de pus în practică. Lucrurile nu sunt tocmai atât de dificile însă.

Secretul cârnaților buni nu stă în nimic altceva decât în echilibru. Echilibru de carne și grăsimi, sare, condimente și ierburi. Pentru a obține gustul cârnaților de casă de pe vremea bunicilor, nu trebuie să faci altceva decât să pui în compoziție un ingredient special: cimbrul.

Această plantă asigură un amestec de arome echilibrat, de citrice și esență de mentă. Aroma de cimbru poate fi piperată și dulce, uneori cu o senzație asemănătoare cuișoarelor.

Citește și: Ce condimente se pun în cârnaţii de casă. Aşa se făceau pe vremuri

Lista ingredientelor necesare pentru a pregăti cârnați de casă

  • 6,7 kg pulpă de porc
  • 5,4 kg slănină de porc
  • 4,5 kg pulpă de vițel
  • 600 g usturoi
  • 5 linguri boia de ardei dulce
  • 1 lingură piper negru măcinat
  • 4 linguri cimbru
  • 6 linguri sare (sau după gust)
  • 30 ML mațe de oaie
  • 20 ML mațe de porc

Citește și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie

Cum se pregătesc cârnații de casă pentru sărbătorile de iarnă

  1. Se taie carnea și grăsimea în bucăți mari și se dau prin mașina de tocat.
  2. Se curăță usturoiul de foi, se spală și se zdrobește.
  3. Se amestecă bucățile de carne tocate cu usturoi, boia, piper, cimbru și sare.
  4. Se pun mațele în apă, se ia câte unul și se clătește cu apă și în interior.
  5. Se pune câte un maț pe tubul de umplut al mașinii de tocat carne și se leagă la capăt.
  6. Se dă amestecul cu carne prin mașină, pentru a umple mațul.
  7. Se răsucește mațul, când se formează cârnat de 10-15 cm.
  8. Se repetă pașii (5)-(7) până când se termină carnea și mațele.

Cârnații de casă sunt gata. Trebuie lăsați la uscat câteva zile, preferabil 4 zile, după care se afumă cu lemn de fag pentru 2 zile. Pot fi consumați proaspeți, la grătar sau prăjiți. Se pot păstra în untură, la temperaturi scăzute, până se pun pe masă de sărbători.