Ce se mănâncă în Ajun de Crăciun. Obiceiul care aduce noroc și belșug în casă

de: Dana Cazacu
24 12. 2022

În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 25 decembrie Nașterea Domnului, potrivit Calendarului Creștin Ortodox. Legat de această mare sărbătoare există numeroase tradiții și obiceiuri. Unele dintre ele se referă la ziua de Ajun de Crăciun și la ce este bine să consumi în această zi. Iată așadar ce se mănâncă în Ajun de Crăciun.

De ce este bine să ții post în Ajun de Crăciun

Cei car vor să aibă parte de noroc se conformează tradițiilor populare românești, care fac referire la ce se mănâncă în Ajun de Crăciun. Astfel, în această zi, cel mai indicat este să se țină post.

Pe de altă parte, indicat ar fi ca gospodina casei, să pregătească cât mai multe bucate în această zi. Se spune că aceste bucate se vor înmulți peste an.

Ce se mănâncă în Ajun de Crăciun

Boabele se numără printre mâncărurile care se recomandă a fi consumate în această zi a Ajunului de Crăciun, deoarece după acestea omului i se va face sete, după care se va simți sătul, astfel intrând cu burta plină în noul an.

Pentru a îndulci mânia oamenilor și pentru a-i feri de certuri și contraziceri care aduc numai pagubă, potrivit tradițiilor, în această zi se mai consumă și perje.

Tradițiile din unele regiuni din țară, spun că ar fi bine să le dai copiilor să mănânce bostan, în Ajun de Crăciun. Dar există și zone în care se spune că este interzis să te înfrupți din acesta, ca să nu faci râie în anul următor.

Un obicei din bătrâni spune că, în noaptea de Ajun este bine să pui pe masă două pâini cu sare, grâu și un pahar cu apă. Acestea se pregătesc pentru morții din familie care vor să se înfrupte și vor veni în acea seară, deoarece se vor deschide cerurile.

Ajunul Crăciunului – ce este bine să mănânci

Tradiții în ziua de Ajun

Conform obiceiurilor, în ziua de Ajun, unii țărani aveau obiceiul de a pune fân sub fața de masă. În acesta așezau câte o bucățică din fiecare fel de mâncare pe care-l pregăteau. Acest fân era dat ulterior, vitelor, pentru a-l mânca, pentru ca acestea să fie rodnice în anul următor.

În Ajunul Crăciunului, în unele regiuni din țară erau obiceiul de a mânca grâu cu miere. Înainte de a-l mânca se arunca o lingură din acesta pe podea. Se spune că astfel va fi noroc în casă și pentru ca albinele să roiască în anul care vine.

Gospodinele care fac cozonac în ziua de 24 decembrie, trebuie să știe că nu trebuie să cearnă făina, pentru ca porcii să nu vină în casă. Acest aluat, frământat în această zi, te va feri de deochi. Pentru a nu fi prada uricilor, tot anul, cine face cozonac cu mac, nu trebuie să guste din acesta.

Fetele care postesc trebuie să își pună mâncarea sub fereastră, dar să nu guste din aceasta, deoarece, pe timpul nopții va veni la acea farfurie, bărbatul ursit. Cele care nu mai au răbdare să vadă cum va fi soțul, vor afla cum va fi acesta.