30 nov. 2023 | 08:20

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masă, aduce numai belşug

Știri generale
Ce se mănâncă de Sfântul Andrei. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masă, aduce numai belşug
Mâncăruri tradiționale se Sfântul Adrian

Pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfântul Andrei, eveniment marcat cu o cruce roșie și de o importanță semnificativă pentru toți românii. Într-o emisiune, Rednic Ioana, o tânără dintr-un sat, devotată tradițiilor străvechi, a explicat în detaliu semnificația acestei zile sfinte. Ea a subliniat importanța respectării obiceiurilor, menționând că fetele nemăritate trebuie să acorde o atenție specială mâncărurilor consumate în ziua Sfântului Andrei pentru a-și visa ursitul. Ce trebuie să mămânce?

Obiceiuri de Sfântul Andrei

În fiecare an, românii marchează cu bucurie și venerație ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul poporului român, considerat cel care a adus creștinismul în teritoriul geto-dacilor, în zona Dobrogei.

Într-un context în care sute de mii de români își poartă numele în cinstea Sfântului Apostol Andrei, această sărbătoare devine un moment deosebit de important pentru poporul român și pentru creștinii din întreaga lume.

Sfântul Andrei, supranumit și „Cel dintâi chemat”, a fost apostolul care a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos la apostolat, jucând astfel un rol crucial în răspândirea Evangheliei în rândul geto-dacilor.

Într-o emisiune recentă, Rednic Ioana, o tânără dintr-un sat, a subliniat importanța tradițiilor transmise din generație în generație. Ea a vorbit despre semnificația zilei Sfântului Andrei și a adus în discuție un obicei specific: fetele nemăritate ar trebui să acorde atenție specială mâncărurilor consumate în această zi pentru a-și visa ursitul.

„ Această zi are mai mult semnificații. Se spune că Sfântul Andrei a fost ocrotitorul românilor și în ziua de Sfântul Andrei, se zice că fetele își află ursitul.
Mai multe locuri se vor lega ca să ne ocrotească de animalele sălbatice și se mai zice că de la Sfântul Andrei și până la Crăciun, femeile nu au voie să toarcă” a povestit tânăra.

CITEȘTE ȘI: Mesaje și urări de Sfântul Andrei 2023. Trimite cele mai frumoase gânduri sărbătoriţilor zilei

Cum își pot visa fetele nemăritate alesul de Sfântul Andrei

În preajma sărbătorii Sfântului Andrei, tinerele nemăritate aderă la tradiții și superstiții specifice pentru a afla cine le va fi ursitul. O practică răspândită în această zi presupune ca fetele să nu guste nimic pe parcursul întregii zile și să frământe o plăcintă simplă din apă, făină și sare.

După ce au pregătit această plăcintă, tinerele se angajează într-un gest simbolic: mănâncă doar jumătate din creația lor culinară și pun restul sub pernă înainte de culcare, cu speranța că Sfântul Andrei le va dezvălui, în vise, chipul ursitului.

”Fetele nemăritate își fac plăcintă și o pun sub pernă și își visează la noapte ursitul. Nu am mâncat nimic, acum o să fac plăcinta și o să mănânc jumătate, iar jumătate o să o pun sub pernă ca să îmi visez ursitul .”, a povestit tânăra.

În alte regiuni ale țării, această plăcintă se numește turtucă și se face foarte sărată. Astfel, fetele interesate să-și găsească ursitul nu trebuie să bea apă după ce o mănâncă, astfel că ele îl vor visa pe cel ales, aducându-le apă. Mai mult, băiatul din vis urmează să-i ceară mâna de Anul Nou.

Potrivit tradiției, în această zi specială, românii trebuie să mânânce neapărat usturoi, care alungă spiritele rele, pește, astfel că românii au dezlegare la pește în această zi, chiar dacă ne aflăm în postul Crăciunului și boabe de porumb cu nuci și zahăr, un desert al copilăriei despre care se spune că aduce un an prosper, fiind ferit de alte boli și necazuri.

La mulți ani tuturor sărbătoriților!

CITEȘTE ȘI: Ce se face de Sfântul Andrei 2023 pentru noroc și sănătate. Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Florin Piersic, transferat la cardiologie. De ce a fost nevoie de asta
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Capital.ro
Românii care nu mai sunt obligați să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Este INTERZIS în MIERCUREA MARE! Păcat greu dacă nu respecți
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro