Ce se întâmplă pe ultima plajă sălbatică din România. Locuitorii din Corbu sunt revoltați

de: Anca Lupescu
28 01. 2022

Plaja din Corbu este una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice din Europa. Totuși, ea ar putea să nu mai semene deloc cu ce este în prezent, iar asta pentru că mai mulți dezvoltatori imobiliari au pus ochii pe această frumusețe sălbatică. În zona rezervației biosferei Deltei Dunării au început să apară mai multe vile. Un investitor a luat aviz de construire de la Primăria Corbu, dar și de la mai multe instituții.

Plaja din Corbu, pe cale de transformare

Vilele au apărut în contextul în care viceprimar a spus că știe că în Sit Natura 2000 nu sunt permise construcțiile. Plaja din Corbu ar putea să își trăiască ultimele momente în starea în care se află acum. Asta pentru că totul ar putea fi transformat radical, după ce un investitor vrea să construiască un complex turistic de lux, cu 18 imobile mari.

„Construim vile de vacanță. La vară, aici, turiștii se vor relaxa foarte bine”, spune un muncitor.

Legea spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise, cu toate acestea, investitorul a obținut vizele necesare.

Ce spune viceprimarul?

„S-au dat avize. Dacă noi nu eliberăm această autorizație de construcție, putea să ne acuze de abuz în serviciu”, spune Vasile Halici.

Ce spun specialiștii

De vină ar fi vechea conducerii a primăriei și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării spune el.

„Această investiție s-a dezvoltat pe proprietate privată care, într-adevăr, e la graniță cu plaja care este a ARBDD-ului. Nu ne convine, bineînțeles că nu, că plaja are locul ei, dar dacă s-au dat avizile respective.”

 „Acordul de mediu și avizul de mediu au fost eliberate de APM Constanța. Nu toată suprafața care se construiește este a rezervației Delta Dunării. ARBDD a dat în anul 2020 avizul pentru partea de teritoriu care se suprapune cu proiectul”, spune Atena Groza, guvernator ARBDD.

„Acolo sunt patru arii naționale suprapuse, deci e un regim de protecție cvadruplu. Faptul că o asemenea zonă a fost distrusă, pentru mine e eșecul suprem al legislației de mediu din România”, spune Călin Dejeu, biolog.